Fyramålsskytten Stina Blackstenius. Arkivbild.
Fyramålsskytten Stina Blackstenius. Arkivbild.

Det stannade vid 6–0 (2–0) när Sverige utklassade värdnationen Papua Nya Guinea i U20-VM. Det kunde ha blivit det dubbla.Nu måste Sverige slå Brasilien för att gå vidare från gruppspelet.

Stina Blackstenius gjorde Sveriges första fyra mål och utsågs till matchens lirare. Sedan fyllde Johanna Rytting Kaneryd och Anna Anvegård på med varsitt mål.

Men de svenska chanserna var så väldigt många fler. Och fyra mål till hade gett ett annat utgångsläge inför gruppavslutningen mot Brasilien på söndag.

– Vi gick för att göra tio mål. Det hade självklart varit bra att skaffa oss den förutsättningen att det räcker med oavgjort mot Brasilien, säger Stina Blackstenius i telefon till TT.

– Vi får vända det till vår fördel att det är de som har pressen på sig. Det kan vara svårt att spela på ett resultat också, om de har inställningen att det räcker med oavgjort. Vi har verkligen något att spela för.

Nordkorea i topp

Nordkorea vann efter den inledande segern över Sverige även över Brasilien, med 4–2, och toppar gruppen på sex poäng, före Brasilien och Sverige som har tre. Brasilien har dock bättre målskillnad än Sverige.

"Tuffare motstånd här"

Klart är att det behövs betydligt bättre skärpa i passningsspel och avslutningar för att besegra Brasilien. Förra året vann det unga damlaget F19-EM. Nu riskerar laget att slås ut i gruppspelet.

– Visst har vi med oss erfarenhet från F19-EM. Men det är ett nytt mästerskap nu och ingen av oss har varit med om ett VM tidigare. Det är tuffare motstånd här, ett helt annat tempo på matcherna, säger Blackstenius, lagets stjärna som ju redan tagit plats i A-landslaget och spelat OS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset