Grattis Sverige! Man skulle nog kunna säga att vi bor i världens omtänksammaste land, enligt den här undersökningen.
Grattis Sverige! Man skulle nog kunna säga att vi bor i världens omtänksammaste land, enligt den här undersökningen.

Sverige är bäst på att bidra till mänskligheten och att undvika negativ inverkan på andra länder. Det har mätningsföretaget Good Country Index kommit fram.

163 länder har betygsatts inom sju olika områden: forskning och teknik, kultur, internationell fred och säkerhet, världsordning, planeten och klimatet, välstånd och jämlikhet samt hälsa och välbefinnande. Underlaget har hämtats från bland annat FN och Världsbanken.

LÄS MER: Svenskarna bäst i världen på engelska

Resultatet av undersökningen visar att Sverige, i förhållande till storlek och ekonomi, gör mer gott och mindre skada än något annat land.

– Sverige är eliten när det gäller att tänka på resten av världen, säger Simon Anholt, grundare av Good Country Index, till The Local.

LÄS MER: Unga i Sverige har det näst bäst i världen

Sverige toppar rankningen när det kommer till välstånd och jämställdhet samt hälsa och välbefinnande och ligger även bra till när det kommer till kultur. Toppplaceringen beror bland annat på att Sverige är duktiga på att bidra vid pandemier och att skicka läkare till internationella hälsokriser. 

Men det finns ett område som drar ner poängen – och det är internationell fred och säkerhet. Där hamnar Sverige på 52:a plats bland länderna, främst på grund av vapenexporten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset