Sverige fick hål på Sydkorea efter 65 minuter.
Sverige fick hål på Sydkorea efter 65 minuter.

Sverige hade inte vunnit en VM-premiär sedan 1958. Nu är sviten bruten – blågult besegrade Sydkorea med 1-0 efter Andreas Granqvists straffmål. ”Jag var säker på att sätta den”, säger lagkaptenen.

För 60 år sedan inledde Kurt Hamrin och kompani fotbolls-VM på hemmaplan med att besegra Mexiko.

Nu har Sveriges herrlandslag vunnit en VM-premiär igen.

Andreas Granqvist straffmål i andra halvlek räckte till en 1-0-seger.

Svag start från Sverige

Men det började inte bra. Under matchens första tio minuter dominerade sydkoreanerna matchbilden totalt – Sverige såg nervöst ut och slog bort enkla passningar.

– En typisk premiär. Vi inleder svagt, men tar sedan över och har fyra, fem jättelägen. Det är mycket trötta ben, men vi kämpar och krigar, säger Granqvist till SVT Sport.

Sen tog Janne Anderssons landslag över. Under första halvlek hann anfallaren Marcus Berg missa ett helt öppet läge framför Sydkoreas mål, och Ola Toivonen drogs ned i en misstänkt straffsituation.

Ingen straff den gången.

Men 20 minuter in i andra halvlek skulle Sverige få chansen från elva meter. Viktor Claesson fälldes i straffområdet och domare Aguilar från El Salvador pekade, efter att ha tillämpat VAR, på straffpunkten.

”Jag var rätt säker på att sätta den”

Andreas Granqvist var säkerheten själv och gjorde matchen enda mål, 1-0 till Sverige.

– Jag var rätt säker på att sätta den. Jag hade bestämt mig för att sätta den i höger hörn om han inte gick tidigt. Han gick ganska tidigt, men den satt, säger han om straffen.

Efter att ha dominerat matchen från minut tio fick Sverige se sig tillbakapressat de sista tjugo minuterna. Men närmare än Hwang Hee-Chans nick på tilläggstid, som strök utanför stolpen, kom inte Sydkorea. Faktum är att asiaterna inte lyckades mäkta med ett enda skott på mål under hela matchen.

– Vi är bra på att hålla emot när lag kommer på det sättet. Vi är trygga i det. Sedan kan det ju alltid hända något. Det blir lite som det blir i fotboll. Man blir trött, tappar i duellspelet och backar hem lite onödigt, säger Janne Andersson till SVT Sport.

Inför den andra gruppspelsomgången, där Sverige ställs mot Tyskland på midsommardagen, är Blågult delad gruppetta tillsammans med Mexiko.

Seger mot Tyskland, samtidigt som Mexiko vinner mot Sydkorea, innebär att Sverige är klara för åttondelsfinal.

– Vi har allt i egna händer, konstaterar Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset