Svenska spelarna jublar efter Nilsson Lindelöfs 1-0-mål. Marcus Berg satte tvåan.
Svenska spelarna jublar efter Nilsson Lindelöfs 1-0-mål. Marcus Berg satte tvåan.

Sverige besegrade Ryssland med 2-0 och tog hand om gruppsegern i Nations League. Förutom avancemang till A-divisionen innebär segern att Blågult får en extra chans att nå EM.

Förutsättningarna var enkla inför tisdagskvällens avgörande: Svensk vinst skulle ge laget förstaplatsen, medan oavgjort eller förlust betydde rysk gruppseger.

Janne Andersson mönstrade samma elva som mot Turkiet i lördags – med ett undantag. Albin Ekdal var inte helt återhämtad och ersattes av Kristoffer Olsson, nyligen utsedd till allsvenskans bästa mittfältare för sin säsong med AIK.

Och det var Olsson, och Sverige, som inledde bäst.

LÄS MER: Häggberg: Därför är Marcus Berg landslagets bästa anfallare

Med ett stort bollinnehav kunde hemmalaget bygga upp anfallen i lugn och ro, och det luktade 1-0 i 41 minuter. Då kom målet.

Mikael Lustig vann höjdduellen efter en hörna och Sveriges bästa fotbollsspelare på herrsidan 2018, Victor Nilsson Lindelöf, kunde prickskjuta in ledningsmålet.

LÄS MER: Så fungerar nya Nations League – allt du behöver veta

I andra halvlek var rollerna ombytta. Ryssland, som behövde minst ett mål, tog över taktpinnen medan Sverige blev mer defensiva och kontringsinriktade.

Efter 70 minuter gav det resultat – för Blågult. Efter ett mönsteranfall kunde Marcus Berg stöta i bollen i öppet mål, hans första fullträff i landslaget på över ett år.

Tre poäng och gruppseger betyder två saker för Sverige, rent sportsligt:

  • När Nations League går av stapeln nästa gång, hösten 2020, spelar Sverige i A-divisionen tillsammans med storheter som Frankrike, Spanien och Portugal.
  • Våren 2020 spelas ett slutspel där samtliga gruppvinnare i B-divisionen gör upp (Sverige, Danmark, Ukraina samt Bosnien och Hercegovina). Vinnaren i det slutspelet får en biljett till EM 2020 – om de inte kvalificerar sig via det traditionella kvalet som avgörs mellan mars och november nästa år.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll