En ny studie visar att det svenska dödliga våldet med skjutvapen bland unga, är extremt i Europa.
En ny studie visar att det svenska dödliga våldet med skjutvapen bland unga, är extremt i Europa.

Dödliga skjutningar bland unga män har blivit mer än dubbelt så vanliga i Sverige som i jämförbara länder i Europa, visar en ny studie. Jämfört med Tyskland är det nu mer än tio gånger vanligare.

Det är ingen nyhet att det gängrelaterade våldet i Sverige ökat på senare tid. Men nu bekräftas i en ny studie att det skjuts ovanligt mycket bland unga kriminella i Sverige. Det skriver Dagens Nyheter, som tagit del av studien.

Den nya studien har gjorts av en grupp forskare och publicerats i den vetenskapliga tidskriften European journal on criminal policy and research.

Sverige jämförs där med tolv andra europeiska länder.

LÄS MER: 5 206 vapen inlämnade efter halva vapenamnestin

Frekvensen av dödligt skjutvapenvåld bland unga män (mellan 15 och 29 år) är mer än dubbelt så hög i Sverige som genomsnittet av alla andra länder man tittat på.

Några av de andra länder man jämfört Sverige med är Storbritannien, Tyskland, Danmark, Norge, Finland och Frankrike. Jämfört med till exempel Tyskland, är det mer än tio gånger så vanligt att unga män skjuts ihjäl i Sverige. Detta trots att Tyskland har samma invandringsmönster som Sverige, och inte sällan kopplas gängkriminalitet i utsatta förorter till stor invandring.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar en av forskarna bakom studien, kriminologen Manne Gerell, att Tyskland är ett intressant land att jämföra Sverige med, då länderna påminner om varandra i många avseenden.

– Jag vill betona att den invandring som har betydelse i det här sammanhanget förmodligen är den som skedde på 1990-talet snarare än den som skett de senaste åren, säger Manne Gerell till tidningen.

LÄS MER: Man skjuten till döds i garage i Stockholm

Undersöksperioden för studien har pågått mellan 1996 och 2015, men det var inte förrän de senaste tio åren som våldet med skjutvapen i Sverige tog en markant ökning. Studien ger ingen förklaring på varför Sverige avviker från övriga europeiska länder.

Manne Gerell säger också att det inte bara rör sig om ökat skjutvåld i storstäderna och utsatta områden, men att dessa är starkt överrepresenterade.

– I Malmö sker hälften av skjutningarna i tio områden, men det betyder att hälften sker någon annanstans, även om det är mer sällan där, säger Gerell til DN.

Även i Norge, som Gerell beskriver som än mer likt Sverige, ligger skjutvapenvåldet lågt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset