Lämna din surdeg till Marcus när du åker bort på semester.

Ludvig Thunman

Bagare Markus Lundqvist visar donerad surdeg som man
nu bakar på i Urban Delis bageri.

Överväger du att skippa utlandssemestern eftersom du inte vet vad du ska göra med din surdeg? Lugn, du behöver varken låta den dö i kylskåpet eller lämna dess öde i en okunnig väns händer. Nu öppnar Bageriet Urban Deli på Södermalm ett surdegshotell.
– En surdeg behöver både kärlek och näring. Här kan surdegs- intresserade lämna in sin lilla deg, så ser vi till att den är i perfekt kondition när den hämtas igen, säger Åsa Johanson, driftansvarig på Bageriet Urban Deli. Först funderade vi på att starta ett surdegsdagis, sedan bestämde vi oss till slut för ett litet hotell.

Det finns ingen tidsbegränsning för en degs vistelse, som kostar 200 kronor per vecka. Surdegarna som lämnas in märks så att de enkelt kan skiljas åt. I framtiden kommer varje deg att få en egen liten hylla att bo på, men till dess får de snällt finna sig i att vara med alla andra degar inne i bageriet.
– Medan de är här kommer vi att baka på dem och sälja brödet i våra butiker, men om man vill att den ska få vara i fred så går det naturligtvis också bra, säger Åsa Johanson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset