Borlänge har blivit framröstad som Sveriges fulaste stad.
Borlänge har blivit framröstad som Sveriges fulaste stad.

Borlänge har röstats fram som Sveriges fulaste stad. Bakom omröstningen står föreningen Arkitekturupproret, som låtit sina 35 000 facebook-följare säga sitt. "Vi är väldigt mycket insida", säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun.

Borlänge är Sveriges fulaste stad. I alla fall om man ska gå på den webbomröstning som föreningen Arkitekturupproret ordnat på Facebook.

Av totalt 7000 röster hamnade drygt 1000 på Borlänge. Näst fulast blev Västerås med närmare 800 röster, och trea kom Hässleholm med cirka 300 röster.

– Vi ställer oss väldigt ödmjuka inför vad andra människor tycker är fult och fint. Sen kan man ju fråga sig hur många som faktiskt varit i Borlänge som röstat i tävlingen. Men folk får tycka vad de vill, säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun, och tillägger:

– Vi är en ung stad som vuxit på senare år och har kanske inte gamla fina byggnader på samma sätt som andra städer. Men det är väldigt mycket utsida och vi är väldigt mycket insida.

LÄS MER: 10 roadtrips i den svenska musikens fotspår

Enligt Arkitekturupproret har tävlingen främst handlat om städerna med fulast stadskärna ”då alla städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut sina charmiga trähus och påkostade stenhus och ersatte med trista lådor”.

Den vinnande staden kommer nu att få ett professionellt försköningsförslag från studenter vid INTBAU (en skola i klassisk arkitektur), meddelar Arkitekturupproret.

Underlaget välkomnas av Borlänge kommun.

– Vi tar gärna emot goda idéer och diskussioner om hur Borlänge skulle kunna förbättras. Det ser vi positivt på, säger Angelica Ekholm.

Tycker du att Borlänge är en fin stad?

– Absolut! Det finns ett jävlar anamma och stan är full av trevligt folk. Och så finns otroligt mycket vackra omgivningar här också.

LÄS MER: 10 platser som har satt Sverige på världskartan

Förra året ordnade Arkitekturupproret en omröstning för att utse Sveriges vackraste stad. Den gången vann Sundsvall, tätt följt av Visby.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset