Om några veckor ska det avgöras vilket Gymnasieskola som har det bästa Counter strike-laget.
Om några veckor ska det avgöras vilket Gymnasieskola som har det bästa Counter strike-laget.

Vilken gymnasieskola i Sverige kan skrapa ihop det bästa Counter strike-laget? Det får vi svar på i november när Gymnasiecupen går av stapeln.

MISSA INTE: Se alla avsnitt av Esport-tv här!

Är du en oupptäckt Counter strike-talang? Eller har du och ett gäng klasskompisarna ett lag med det rätta aimet? Under två helger i november har landets gymnasier chansen att sätt andra skolor på plats i onlineturneringen Gymnasiecupen.

Den 11-12 november är det gruppspel och 18-19 november avgörs vem som går hem med titeln. Förutom äran och medaljer står presentkort, biljetter till Dreamhacks BYOC-turnering och gamingprylar på spel.

För initiativtagarna Henrik Anger och Robin Bogdanffy på GBG e-sport var idén att skapa ett seriöst turneringsformat för amatörscenen. I avsaknaden av klubbar inom esporten valde de i stället att vända sig till skolor.

LÄS MER: 3 saker att ta med sig från ESL One New York

Första året, 2015, anmälde sig 80 lag varav 55 slutligen tävlade i cupen. De senaste åren har det varit omkring 40–50 lag som har deltagit.

Så vilken nivå kan man räkna med att lagen håller?

– Man kan förvänta sig allt ifrån de som spelar för att det är roligt till duktiga spelare. De som har vunnit de senaste gångerna har varit riktigt bra. Jag skulle inte säga att de kan slåss med de absolut bästa, men de skulle ha gjort sig bra som farmarlag. Det är ett ställe för lag att hitta talanger, säger Henrik Anger.

– Slutspelet har hållit enormt hög nivå, fyller Robin Bogdanffy i.

LÄS MER: Här är de svenska landslagen till esport-VM i Sydkorea

Förutom en avstickare till League of legends har cupen haft störst fokus på Counter strike, men det är mycket möjligt att det framöver kan dyka upp fler spel.

– Det är Counter strike som har varit populärast hittills. Vi ska definitivt utöka det och ta med fler spel. Först måste vi bara se vilka spel som passar konceptet och gymnasieformatet, säger Robin Bogdanffy.

Det krävs för att få delta i Gymnasiecupen

  • Ett lag vars samtliga spelare går i samma gymnasieskola. Spelarna i laget måste inte gå i samma klass. Det är tillåtet att registrera en sjätte spelare som avbytare.
  • Ett intyg från rektorn att eleverna går på skolan och att det är okej att de representerar skolan i cupen.
  • Betala anmälningsavgiften på 350 kronor per lag.

Anmälan sker via Gymnasiecupens hemsida

Du kan följa Gymnasiecupen på deras Twitchkanal.

LÄS MER: zAAz: Framgång går i vågor – snart är det Sveriges tur igen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset