Köttkonsumtionen kan komma att minska från och med 2018. Det berättar livsmedelsexperten Ingela Stenson för Sveriges Radio.

Konsumtionen av nötkött i Sverige var mindre under första kvartalet i år jämfört med förra året, visar siffror från Jordbruksverket. Varannan svensk kan dessutom tänka sig att äta en vegetarisk tallrik då och då, rapporterar Sveriges Radio.

Nu tror Livsmedelsexperten Ingela Stenson och Sverige kommer att nå en köttopp, eller ”peak meat”, under 2017, för att sedan gå neråt i konsumtionen.

– USA hade ”peak meat” redan för tio år sedan, faktiskt. Sedan har det minskat sedan dess, säger hon till Sveriges Radio.

LÄS MER: Svenskarna förbrukade rekordmycket kött 2016

Den svenska matmarknaden har fått in ett allt större utbud av vegetariska och veganska produkter den senaste tiden. Det kan bidra till att allt fler väljer att bli grönsaksätare, tror Jonatan Tullberg, ansvarig för egna varumärken på Coop.

– Men mycket av det här är på laboratorienivå – för att det ska bli riktigt intressant för oss vill vi gärna se att man kommer upp i större volymer så att det är någonting vi kan börja jobba med över hela landet, säger han, till Sveriges Radio.

LÄS MER: WWF: Här är köttet som är okej att äta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset