På bara ett dygn har 2 800 läkare skrivit under uppropet för bättre sjukvård i Sverige. ST-läkaren Märit Halmin har en hälsning till politikerna: "Vi vill förändra. Är ni redo att bjuda in oss?". Men Göran Hägglunds pressekreterare kallar uppropet för "komplett nonsens".

Urban Brådhe

” Vi kände att det är dags att vi läkare som profession uttalar oss”, säger läkaren Märit Halmin.

Läkarna har fått nog av situationen i den svenska sjukvården. Enligt dem tillbringar läkarna i Sverige minst tid i Europa på sina patienter, och det beror på att systemet baseras på ekonomi och produktion – och inte på patientens behov. 

– Vi kände att det är dags att vi läkare som profession uttalar oss, säger Märit Halmin, ST-läkare inom anestesi i Stockholm och en av grundarna av läkaruppropet. 

Droppen som fick bägaren att rinna över var Maciej Zarembas artikelserie i DN som beskrev systemfelen i vården. Märit Halmin säger att de marknadsekonomiska principerna som används inom sjukvården inte fungerar och att det är hög tid att läkarna nu säger ifrån.

På bara ett dygn har läkaruppropet samlat 2 800 namn. Läkare från norra till södra Sverige har skrivit under för en bättre sjukvård. Enligt uppropet jublar politiker över saker som i verkligheten betyder att vården försämras, som jakten på kostnadseffektivitet. Dagens system är enligt uppropet kontraproduktivt och skapar större kostnader och sämre resultat. 

– Det är ett systemfel och det är dags att vi gör något åt det. Marknadsekonomiska principer fungerar säkert jättebra när du producerar en schampoflaska. Men patienten är inte en schampoflaska, säger Märit Halmin. 

Läkarna hoppas att ansvariga politiker väljer att lyssna på dem.

– Det är långt mellan dem som styr och oss på golvet. Vi vill vara med och utveckla vården eftersom vi är säkra på att det kan bli mycket bättre än i dag. 

Göran Hägglund (KD) är ansvarig minister. Hans pressekreterare Johan Ingerö säger att uppropet är "komplett nonsens".

– De hävdar rätt märkliga saker, som att vårdköer som har halverats skulle vara något negativt, säger han.

Enligt Johan Ingerö är situationen inte alls som läkarna beskriver. 

– Vad vi kan se är att samtidigt som vissa av läkarna är missnöjda ökar patientnöjdheten. 

Kommer Göran Hägglund bjuda in läkarna för dialog om sjukvården?
– Det vet jag inte. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset