De flesta av landets skolor har redan regler för mobilanvändning under skoltid.
De flesta av landets skolor har redan regler för mobilanvändning under skoltid.

Majoriteten av lärarna i svenska skolan är positiva till ett mobilförbud under skoltid, visar en ny undersökning. ”De blir lite som zombies med telefonerna”, säger läraren Christian Gerecht.

Innan jul meddelade Frankrikes utbildningsminister att mobiltelefoner kommer att totalförbjudas på landets skolor. Ett förbud som enligt planen ska träda i kraft till hösten.

Även i Sverige är mobilanvändning under skoltid en omdiskuterad fråga. Bland Sveriges mellan- och högstadielärare ses mobilförbud under skoltid som något positivt. Det visar en undersökning som Enkätfabriken gjort på uppdrag av Telenor. Av de 1 518 lärare som intervjuades ansåg 77 procent att ett mobilförbud i skolan är bra, 51 procent ansåg att det är väldigt bra. Den främsta anledningen till att de välkomnar förbud är att det har en positiv inverkan på arbetsron i klassrummet.

LÄS MER: Franska beslutet: Mobiltelefoner totalförbjuds under skoltid

Christian Gerecht är lärare på Västra Stenhagenskolan i Uppsala. På hans lektioner måste eleverna låsa in mobilerna i ett skåp under lektionstid.

– Utgångsläget inför varje lektion tycker jag ska vara mobilförbud. Sedan kan läraren bestämma om den behövs till något. Eftersom staten sätter press på skolan att den ska digitaliseras blir det lite kontraproduktivt att förbjuda teknik i skolan, säger han.

Under de åtta år som Christian Gerecht har arbetat som lärare har mobilanvändandet exploderat bland eleverna.

– Jag tycker nästan att det är ett större problem på rasterna. Jag vet skolor som har förbjudit mobiler även på rasterna och då har man ganska fort upptäckt att eleverna har börjat umgås och kommunicera på ett annat sätt. För de blir lite som zombies med telefonerna, säger han.

Redan nu har de flesta av landets skolor regler för mobilanvändning under skoltid. Vissa har totalförbud med inlåsning av mobiler under hela skoldagen medan andra har lättare regleringar.

– Vi ser att majoriteten av landets lärarkår är positiv till mobilförbud i någon form. Våra tidigare undersökningar visar att även att sex av tio av de elever som går i en mobilfri skola gillar att det finns ett förbud, säger Katarina Hamnholm, ansvarig för initiativet Nätprat på Telenor.

LÄS MER: Här är skadorna du kan få när du sitter med mobilen

Resultaten i korthet

88 procent. Så stor andel av mellan- och högstadielärare uppger att deras skola har regler gällande mobilanvändning under skoltid.

77 procent. Så många av lärarna tycker att mobilförbud i någon form i skolan är bra. 51 procent tycker att mobilförbud är väldig bra.

8 procent. Så stor andel svarar att skolan de arbetar på har ett totalförbud mot mobiltelefoner under skoltid.

Om undersökningen: Undersökningen är gjord av Enkätfabriken på uppdrag av Telenor och den ideella organisationen Surfa Lugnt. Totalt har 1 518 lärare som undervisar i årskurs 4-9 intervjuats. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset