GÖRAN GREIDER: För sjuttio år sedan inträdde freden i Europa när det nazistiska Tyskland kapitulerade. Andra världskriget skulle fortsätta över sommaren och inte förrän Japan kapitulerade, efter att ha atombombats, var kriget över. Den 7 maj fylldes Kungsgatan i Stockholm med hurrande människor som firade att kriget var över.

Men Sverige hade inte deltagit i kriget utan proklamerat sin neutralitet. Visserligen bröt samlingsregeringen på många sätt mot neutraliteten, dels när krigsmaterial skickades till Finland som kämpade mot Sovjet och framförallt när regeringen vid en rad tillfällen lät tysk trupp passera genom Sverige.

Bör Sverige skämmas för sin roll under kriget?

I efterhand har det ofta moraliserats hårt över eftergiftspolitiken mot Tyskland och det ligger mycket i den kritiken: Sverige hade kunnat avvisa fler tyska krav och framförallt kan Sverige klandras för att landet länge hade en väldigt restriktiv flyktingpolitik.

Men det är lätt att döma i efterhand. Sverige var från 1940 omringat av tyska trupper och regeringen gick på nålar. Om Sverige hade avbrutit exporten av järnmalm till Tyskland, vilket var den stora eftergiften, hade hotet om en tysk invasion ökat dramatiskt. Många danska och norska judar hade då aldrig kunnat komma till Sverige.

Den som inte känner sin historia tvingas upprepa den, lyder en sentens som både är sann och falsk. Problemet är nämligen att historien aldrig upprepas, nya omständigheter är alltid för handen.

Men inte bara det: Nya moraliska värderingar belyser händelserna. På trettiotalet var moralens rum betydligt mindre och sträckte sig ungefär till de nordiska länderna. Stora delar av svensk borgerlighet var dessutom oerhört tyskvänlig och ville gå ännu längre i anpassningen till Tyskland.

Idag är moralens rum på ett helt annat sätt globalt. Historikern Klas Åmark skrev för några år sedan den läsvärda "Att bo granne med ondskan", där han resonerar om de moraliska dilemman som neutraliteten skapade och än idag skapar.

När han i måndags intervjuades i P1 morgon menade han att ett land som vill vara neutralt bör betala ett pris för det i form av en starkt humanitär inställning, vilket Sverige i hög grad också kom att göra under efterkrigstiden. Att Sverige nu tar emot flest flyktingar i Europa har någonstans med erfarenheterna från andra världskriget att göra. Att Margot Wallström är en av få utrikesministrar som vågat skälla ut Saudiarabien har ytterst med andra världskriget att göra.

En lärdom av historien är trots allt att ett land som förmår stå utanför krigen och de militära blocken kan bli en stark röst för freden och humaniteten.

+ Mitt plommonträd blommar. Blommorna lyser mot den faluröda väggen.

- Lita inte på OECD:s skolrapporter. OECD har dragit igång en tävlings- och mätningskarusell som försämrar skolklimatet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset