Rut och rot slog rekord 2015. Och Danderyd är den kommun vars invånare drar av mest i landet. En genomsnittlig Danderysfamilj fick under 2015 tillbaka 7 300 kronor av staten varje månad, enligt Etc.

Uttaget av rut och rot slog rekord 2015. Det visar ny statistik från Skatteverket. Och det är Danderydsborna som drar av mest i landet, enligt Etc.

► LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett "hopkok"


En genomsnittlig Danderysfamilj som gör avdrag för rot rut och ränteavdrag kunde under 2015 få tillbaka så mycket som 7 300 kronor av staten varje månad. Avdragen i glesbygdskommuner med låg inkomst är dock betydligt lägre. I Norrländska Malå, där genomsnittsinkomsten ligger på 250 000 kronor om året, gjorde den genomsnittliga familjen bara avdrag på runt 1 900 kronor för rut, rot och räntor på bolån.

Anledningen är främst att medelinkomsten i Danderyd är mycket högre, vilket också leder till att man har råd att utföra mer tjänster som innebär att till exempel rot och rut kan tas ut.

I och med årsskiftet kommer dock vissa förändringar att äga rum i rut och rot. Rot-avdraget sänks från 50 till max 30 procent av arbetskostnaden och maxbelopp för rut blir 25 000 istället för 50 000 kronor. Samtidigt kommer det inte längre gå att använda sig av rut för till exempel matlagning och barnpassning.

► LÄS MER: Sänkt rutavdrag berör liten grupp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik