Johanna Wagrell är civilingenjören som sover för lite och lider av tvångsmässigt skämtsyndrom. Vinnaren av Amelia Comedy Queen berättar om att ”komma ut” med sin scenkärlek och tipsar om hur du rattar två karriärer parallellt.

Julia Dansarie/ Finest.se

Johanna Wagrell upptäckte sin kärlek till att stå på scen långt innan hon kunde kalla sig civilingenjör. ”Roliga timmen” på lågstadiet blev startskottet på den karriär hon i dag har vid sidan om. 
– Jag skrev och regisserade och hade mig, trodde typ att jag var Henrik Dorsin eller någon. Till slut fick fröken säga att åt mig att backa och låta de andra barnen vara med och bestämma. Vi hade också en teatergrupp som man fick börja i när man var åtta år, och jag minns hur jag i ettan satt och tittade när de äldre barnen hade föreställning i skolmatsalen. Jag minns det där suget i maggropen, jag bara längtade tills jag var gammal nog att stå där själv.

Och ändå blev du civilingenjör?
– Haha, ja. Man kan verkligen fråga sig hur jag tänkte där. Utbildningen var väl okej, men när jag började jobba på ett labb inom läkemedelsindustrin kände jag verkligen att det inte var min grej. När jag började plugga kände jag att det nog är så man gör eftersom hela min familj är akademiker. Det var lite lustigt när jag började extraknäcka lite vid sidan av plugget med olika reklamfilmer och så. Det kändes lite som att 26 år gammal ”komma ut” med att jag ville stå på scen. Fast det var inte särskilt dramatiskt, det hade ju varit uppenbart för min familj i många år, det var ju jag som bara inte hade vågat satsa. 

När hon väl satsade blev det dock en hel del uppståndelse, men inte på grund av Johanna själv. Den minnes­gode kanske kommer ihåg det jättebråk som blåste upp mellan de båda komikerna Mårten Andersson och Karin Adelsköld i samband med tävlingen där Sveriges mest lovande, kvinnliga komiker skulle koras.
– När det gäller det där tjafset har jag försökt hålla mig neutral. Jag tror på att bara låta folk vara roliga. Men turbulensen var ju kalasbra för min del! Tävlingen hade nog inte fått lika mycket uppmärksamhet annars.

Så hur hamnade du i stand up-svängen?
– Humor har alltid varit viktigt för mig, jag växte ju upp med Hasse å Tage, Margareta Krook och gänget hemma i vardagsrummet. Ända sedan Seinfeld har jag älskat stand up. Så när jag började jobba i Stockholm i höstas stod jag i dörren på Raw Comedy Club för att få in en fot och på den vägen är det.

Hur funkar det att ratta två jobb samtidigt?
– Jättebra, faktiskt! Visst, vissa nätter blir det lite för lite sömn, häromdagen hade jag ett gig och kom inte i säng förrän vid tvåbläcket och skulle upp på ett möte vid sju på morgonen. Men jag har en väldigt bra chef som har förståelse för att jag ibland behöver vara ledig och ser mitt skådespeleri och ståuppande som en tillgång. Jag trivs verkligen jättebra med mitt ”vanliga” jobb som konsultchef. Här får jag ju använda mina kunskaper från skolan, men får vara väldigt social. Jag älskar att träffa folk.

Har du någon nytta av stand up i jobbet?
– Jag älskar humor, jag väljer det i alla lägen. Jag har väl alltid varit den som härmat och drar skämt – nästan så att det blir jobbigt ibland. Jag skämtar nästan tvångsmässigt, särskilt när något är jobbigt, till exempel när en situation är sjukt stel. Det är faktiskt något som jag har stor nytta av. Jobbar man så mycket med sälj som jag gör kan man inte gå runt med ett fastklistrat fejkleende hela dagarna, man måste ha kul på riktigt.

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset