Mest män syns på sedlarna världen över.
Mest män syns på sedlarna världen över.

Sverige är ett av de länder i världen som är bäst på att lyfta fram kvinnor på sina sedlar. Bara femton procent av de internationella sedlarna har kvinnor porträtterade.

I dag presenteras en ny tiopundssedel i Storbritannien. Vetenskapsmannen Charles Darwin åker ut, och in kommer istället författaren Jane Austen. Sedlarna kommer att börja gälla i september. De släpps 200 år efter att författaren, som är känd för böckerna ”Förnuft och känsla” och ”Stolthet och fördom”, dog. Bank of England genomför bytet efter en kampanj till Jane Austens favör.

Samtidigt genomför just nu Sverige ett byte av motiven på våra pengar. På sedlarna återfinner vi Ingmar Berman, Evert Taube och Dag Hammarskjöld tillsammans med Greta Garbo, Birgit Nilsson och Astrid Lindgren. Hälften kvinnor och hälften män.

Men internationellt är det här en ovanlighet, rapporterar The Independents sajt Indy100 och hänvisar till siffror framtagna av företaget Advisa. 

Totalt har 238 länder gåtts igenom för att undersöka hur många män och kvinnor som förekommer. 137 av länderna hade människor på sina sedlar. Totalt porträtterades 398 män och bara 54 kvinnor.

LÄS MER: Här är Metros nya sedlar och mynt 

83 länder, inklusive bland annat USA, hade bara män på sin sedlar. Av de stora länderna i världen var det bara Sverige tillsammans med Japan och Australien som hade en jämställd mix, visar undersökningen.

Men det fanns faktiskt några mindre länder som var ännu bättre än Sverige på att framhäva framstående kvinnor. Några länder hade nämligen bara kvinnor på sedlarna. Dessa var Belize, Gibraltar, Falklandsöarna, Saint Helena, Ascension och Tristan.

Den person som förekommer flitigast på sedlarna totalt sett är dock en kvinna. Det rör sig om drottningen av Storbritannien,  Elizabeth II. Hon finns på sedlarna i 12 olika länder och förekommer på totalt 42 olika typer av sedlar.

LÄS MER: Så slipper du bråka om pengar med dina barn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset