Frank Jensen.
Frank Jensen.

Köpenhamns överborgarråd vill legalisera hasch och anklagar samtidigt Sverige för passivitet. Nu vädjar 20 svenska politiker ett gemensamt brev om att inte släppa kontrollen.

20 skånska politiker vädjar i ett brev till Köpenhamns överborgmästare efter att han öppnat för att legalisera hasch. Överborgmästaren ger samtidigt en känga åt Sverige: Använd inte Danmark som ursäkt!

Köpenhamns överborgmästare har publicerat en artikel i tidningen Politikken om att man bör legalisera hasch på försök i Danmark eftersom "förbudspolitiken inte fungerar". Han ger senare uttryck för samma idéer i en intervju med den svenska tidningen Sydsvenskan. 

Där anklagar han också svenska politiker för att peka finger åt Danmark samtidigt som de själva är för passiva. 

"T a en titt på det svenska samhället, se om inte hasch är ett problem bland svenska ungdomar. Förhåll er till det istället för att använda Danmark som en ursäkt för att inte göra något!

Nu skriver tjugo skånska region- och lokalpolitiker till överborgmästaren, där de uttrycker sin oro för hans idéer. 

Med sitt brev markerar de skånska politikerna sitt avståndstagande till varje uppluckring av synen på knark i Öresundsregionen. "Om Danmark ändrar sin narkotikapolitik får det omedelbara konsekvenser för oss i Sverige", skriver de.

Brevet är undertecknat av kommunalråden i 19 kommuner samt av Miljöpartiets regionråd Anders Åkesson.

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset