USA:s presidentpar Donald och Melania Trump.
USA:s presidentpar Donald och Melania Trump.
USA TT

Räkna med utspel om invandring, löften om nya vägar samt en del överraskningar. I natt håller USA:s president Donald Trump sitt allra första State of the union-tal till nationen.

De gäster presidentparet bjudit in ger en fingervisning om talets teman.

Nära USA:s första dam Melania Trump kommer bland annat två föräldrapar vars döttrar dödats av det ökända kriminella gänget MS-13 att sitta. President Trump har tidigare lovat att krossa MS-13, vars uppskattningsvis 10 000 medlemmar främst är personer från Centralamerika men som i många fall bor i USA. Att från kongressens talarstol kunna peka på föräldrar som förlorat sina barn stärker presidentens argument när han talar om en mur läng USA:s södra gräns samt hårdare tag mot kriminalitet och olaglig invandring.

Sparar till döttrar

På en av de främsta bänkarna har paret Trump placerat en svetsare från Dayton i Ohio. Han och hustrun har precis köpt sitt första hem och kan – tack vare Republikanernas skatteomläggning – nu spara till sina två döttrars utbildning, enligt Vita huset. Svetsaren representerar Donald Trumps väljarbas, vita arbetare på landsbygden, och han ger presidenten en anledning att prata om fjolårets stora lagstiftningsseger.

Trump, som ofta betonar sin respekt för USA:s försvar och polisväsen, har även bjudit in en korpral från marinen som under sin tjänstgöring i Irak trampade på en sprängladdning. Han blev den förste att återträda i marinens tjänst trots att han var blind och hade amputerat båda benen.

En bit från korpralen kommer en polis från New Mexiko att sitta. Han adopterade en baby vars båda föräldrar var fast i opiatberoende.

Över partigränser

Presidentparet har också bjudit in personer som gjort räddningsinsatser när orkaner och skogsbränder härjat USA. Det är känt att Trump i talet tänker lägga fram en infrastruktursatsning värd hisnande 200 miljarder dollar (motsvarande knappt 1 600 miljarder kronor) samt argumentera för sin plan för en invandringsreform. Den inkluderar en 10-12 år lång väg till medborgarskap för 1,8 miljoner unga som kom till USA olagligt som barn – men även 25 miljarder dollar för stärkt gränssäkerhet (inklusive en mur) samt stopp för anhöriginvandring och USA:s visumlotteri.

Det måste göras över partigränserna för Republikanerna har inte rösterna att ordna det på annat sätt, sade Trump i måndags om den politiskt infekterade invandringsfrågan.
USA:s presidentpar Donald och Melania Trump.
USA:s presidentpar Donald och Melania Trump.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset