Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Fotboll TT

Svenska fotbollförbundet (SvFF) agerar efter den tidigare utvecklingschefen Gunilla Axéns berättelse om sexuella trakasserier. Enligt ordföranden Karl-Erik Nilsson har förbundet tillsatt en grupp som ska utreda hennes uppgifter.

Gruppen sjösattes i lördags och leds av SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

De får påbörja sitt arbete och så får vi se efterhand vad de kommer fram till och vilka uppgifter som kommer fram och så får vi hantera det därefter, säger Karl-Erik Nilsson till TV4:s Fotbollskanalen.
Det som kommer fram i utredningen får sedan leda till hur vi ska hantera det.

Skickade penisbilder

I en intervju med Aftonbladet berättar Gunilla Axén att tre före detta landslagsspelare skickade penisbilder till henne och tre förtroendevalda kvinnor i förbundet runt 2004–2005. Personerna var då inte längre aktiva som spelare.

Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger Gunilla Axén till tidningen.
Det var en person som skickade till väldigt många, vid lite olika tillfällen.

Gunilla Axén, som lämnade sin tjänst på SvFF för två år sedan, berättade 2010 om bilderna för förbundets säkerhetschef Anders Sigurdsson.

Jag sade att hon var tvungen att välja själv eftersom det var hon som blivit utsatt. Hon fick rådet och sedan var det upp till henne själv, säger han till Aftonbladet.

Risk för bekymmer

Karl-Erik Nilsson, som blev förbundsordförande 2012, tror inte att fotbollen i stort har ett värdegrundsproblem i frågor om jämställdhet och trakasserier.

Fotbollen är en otroligt stor rörelse, med mängder av människor involverade. Vi är en spegling av samhället i övrigt, och det är klart att vi inte får vara naiva och tro att vi är helt förskonade från sådant här. Men jag vill tro och hoppas att det här är ett undantagsfall, säger Karl-Erik Nilsson till TT.
Jag har aldrig hört talas om något liknande.

Han medger dock att den typen av problem kan uppstå i mer eller mindre slutna miljöer med enbart unga män – sammanhang som ofta uppstår i fotbollsvärlden.

I alla sammanhang med alltför ensidig representation är alltid risken att man hamnar i bekymmer. Därför är jämställdhet och mångfald hos oss en oerhört prioriterad fråga.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset