Årets influensa är snart här.
Årets influensa är snart här.

Frossa, stigande feber, värk i kroppen, huvudvärk, hosta och ont i halsen. Årets influensa är nu på väg till Europa.

I år är det den så kallade svininfluensan, A (H1N1)pdm09, som är aktuell i Europa.

Och i år väntas den utgöra ett större hot mot yngre än äldre. Det menar mikrobiologen Mia Brytting, som arbetar med influensaövervakning på Folkhälsomyndigheten. Det rapporterar SVT.

Nu uppmanar hon till vaccinering.

– De som tillhör riskgrupper ska alltid vaccinera sig. Och det är viktigt att tänka efter, för det finns medicinska riskgrupper under 65 år.

LÄS MER: Läkarna: Så vet du om du ska stanna hemma om du är förkyld

Influensan är här före jul

Men när ska man vaccinera sig och när är influensan här?

Säsongens vaccinstart börjar den 6 november i hela landet och för den som känner sig osäker på om vaccinering är aktuellt, bör man fråga sin läkare.

Hittills under hösten har bara en handfull sjukdomsfall identifierats, men i takt med att resenärer ständigt reser hem kommer influensan sakta men säkert att landa även här. Mia Brytting tror att influensasäsongen kommer starta på allvar före jul, och med en topp i februari, skriver SVT.

LÄS MER: Många mottagliga för årets influensa: ”Ovanligt att det ger en sådan här hög topp”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om influensa