SVT bytte ansvarig utgivare efter avståndstagandet mot Sverigedemokraterna.
SVT bytte ansvarig utgivare efter avståndstagandet mot Sverigedemokraterna.

SVT fälls av granskningsnämnden efter att ha tagit avstånd från ett uttalande som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gjorde i förra årets slutdebatt, rapporterar SVT:s Ekot.

Två dagar innan valet förra året gjorde Jimmie Åkesson (SD) ett uttalande om integrationsfrågan som fick Annie Lööf (C) att slå näven i bordet och höja rösten under SVT:s slutdebatt.

Åkesson sa:

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige.

Centerledaren ifrågasatte Åkessons uttalande och utbrast ”Men hur uttrycker du dig?”.

LÄS MER: SVT och SD i möte efter debattbråk

”SVT tar avstånd”

Efter debatten reagerade även SVT, där programledaren kommenterade att ”det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det”, om uttalandet.

Kanalen försvarade sedan sitt avståndstagande genom att hänvisa till radio- och tv-lagens demokratiparagraf: ”principen om alla människors lika värde”.

Sverigedemokraterna skrev senare på Twitter att de ansåg att SVT tog ställning mot partiet genom sitt avståndstagande.

LÄS MER: SVT efter mötet med SD: ”Vi står fast vid beslutet”

Fälls av granskningsnämnden

Nu fäller granskningsnämnden SVT för avståndstagandet, med motiveringen att det strider mot kravet om opartiskhet, rapporterar SVT.

Enligt granskningsnämnden framstod SVT:s avståndstagande som ett politisk ställningstagande och att avståndstagandet gjordes i anslutning till en partiledardebatt spelade in i bedömningen.

LÄS MER: SVT byter ut ansvariga utgivare efter beslutet om SD

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset