Nu kallar Pippi Långstrump inte längre sin pappa för ”negerkung”. SVT klipper bort stötande material ur nyutgåvan av tv-serien.

Tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” släpps nu i nyrestaurerad utgåva på dvd. Förutom förbättrad bild- och ljudkvalité har även innehållet förändrats.

SVT har klippt om scener där Pippi refererar till sin pappa som ”negerkung”. I den nya versionen av serien säger hon bara ”kung”, skriver SVT på nätet.

Det är inte den enda ändringen i serien. En scen där Pippi låtsas vara ”kines” har också klippts om för att vara mindre stötande.

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT till sajten.

SVT har själva beslutat om förändringarna och den nya versionen kommer även att visas på tv, i Barnkanalen, senare i år. Saltkråkan AB förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter och har godkänt förändringarna.

– Vi vill göra allt vi kan för att folk inte ska bli sårade. Därför tycker vi att SVT gör rätt. Astrid Lindgren stod för helt andra värderingar än att kränka människor, säger Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB, till SVT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset