Natanael Johansson

Karin Winther säger att hon och Niklas Källner har haft otroligt roligt ihop när de spelade in ”Von Svenssons kläder”.  Metro frågade vad de vill de säga med kläderna de bär på bilden. –  Karin, du kommunicerar att du är en storstads människa med koll på de populärkulturella referenserna medan jag är lite enklare men ändå någon som jobbar med media. Det är en skillnad mellan mig och Karin men det finns ändå ett släktskap, säger Niklas.

I SVT:s ”Von Svenssons kläder” rotar Karin Winther och Niklas Källner runt i svenska garderober. Under säsongen tar de reda på varför vi har börjat handla lyx, vilken som är den nya campinguniformen och hur man ska klä sig för att utstråla makt.

Tro inte att ”Von Svenssons kläder” är en tv-version av glossiga modemagasin som tipsar om de senaste trendköpen i butikerna. Programledarna Karin Winther, 29 och Niklas Källner, 37, gräver djupare än så och vill ta reda på varför vi i Sverige klär oss som vi gör.

– Kläder och mode har ett rätt taskigt varumärke skulle jag säga. Det uppfattas som yta, shopping och konsumtion. Det är så extremt mycket fokus på det vilket jag tycker är tråkigt för det här är ett djupt fascinerande ämne som handlar om allt från social status, kön och genus till historia, sexualitet, religion, makt, ekonomi och politik. Det är extremt roligt att analysera, säger Karin Winther, som varit med och utvecklat programidén.

I varje avsnitt tittar de närmare på olika teman. I kvällens program är det uttalade och outtalade uniformer som står i centrum. Till exempel testar Niklas Källner att klä sig som en parkeringsvakt – och märkte av en förändring direkt.

–  Jag började räta på ryggen och fick helt annan pondus, säger han och berättar att effekten blev en helt annan i avsnittet som fokuserar på kläder som provocerar:

–  Vi spelade in en vinjett där jag skulle ta på mig en t-shirt med Pamela Andersontryck och spräckliga shorts. Jag mådde så dåligt och ville bara komma ur de kläderna. 

Har arbetet med ”Von Svenssons kläder” fått er att börja skärskåda andra människors klädstil?

–  Jag tror att du Niklas har genomgått den största förändringen, jag har levt med det här så länge, säger Karin Winther.

–  Jag har gjort det. Mina kollegor på ”Skavlan” har märkt att jag har börjat kommentera deras kläder och driva med dem: ”Jaha, du har de stövlarna, det är lite nöjesdam över dig”, säger Niklas Källner. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset