Vicky Stensdotter tittade på Peg+katt på Barnkanalen tillsammans med sin son.
Vicky Stensdotter tittade på Peg+katt på Barnkanalen tillsammans med sin son.

Nyligen tittade jag på ett barnprogram på SVT:s Barnkanalen tillsammans med min son.

Anledningen till att jag valde programmet var att jag tyckte det både var lättsamt och gulligt även för mindre barn. Ett sött program där en liten tecknad flicka gör olika saker med sin katt. I programmet som vi tittade på var flickan på en bondgård tillsammans med tre kompisar. En av de äldre kompisarna släppte ut kycklingar och flickan visste inte hur hon skulle få upp dem. De stora barnen vill inte hjälpa till. Men det visade sig att de hade en app som kunde ta upp fem kycklingar åt gången och så löste de problemet.

Toppen vad man kan göra med mobiler. Appar som har händer som fångar kycklingar. Som vuxen är det komiskt att se det.

LÄS MER: Sluta glo i mobilen – umgås med varandra IRL i stället 

När de klarade av att få in alla kycklingar i buren med den fantastiska appen skulle flickan sjunga en sång. Hon hade sin gitarr redo. Då sa ett av de tre äldre barnen att hon hade en ännu bättre version på sin mobil. De andra säger samma sak och berättar om hur bra ljud de har på sina mobiler. Den ena har bättre ljud än den andra. Det är helt galet enligt mig!

Det är självklart att jag ser pedagogiken i det hela. De använder mobilen för att fånga barns uppmärksamhet och vill lära ut hur man räknar. Men det är helt fel att visa hur den ena har bättre mobil än den andra. På det sättet får de mobilerna att blir ännu mer glorifierade. Samhället ser så ut men barn behöver väl inte bli matade med det redan när de är små. Små barn har ingen urskiljningsförmåga, men som vuxen kan man ju se det komiska i programmet.

Min son och jag har redan hamnat, som de flesta, i mobil- och platträsket. Så det är inte det jag blev så upprörd över.

LÄS MER: Kassörska: hur svårt ska det vara att lägga ned mobilen när du ska betala 

Men jag vill inte att mitt barn ska växa upp och bli matad i program som går på Barnkanalen om vikten att ha en bra mobil. Jag tycker det kan komma senare i uppväxten. Detta borde gå att förhindra. Det är måhända små saker men vi alla måste ta ansvar så att våra barn inte behöver känna sig utanför för att de inte har det senaste.

Jag är övertygad om att alla inte har råd med plattor och fina mobiler till sina barn. Jag är glad över att min sons morbror gav min son en platta, den hade inte varit på min prioriteringslista, men välbehövlig. Det är mycket som är av pedagogiskt värde och som går att använda med hjälp av mobiler och plattor av olika slag. Men alla har inte de möjligheterna.

Vicky Stensdotter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Familj