I samband med explosionerna i Bryssel på tisdagsmorgonen sprids många obekräftade uppgifter – en film påstås föreställa explosionsögonblicket men är egentligen från en annan händelse 2011.

Filmen laddades upp på sajten Liveleak, men är nu nedtagen. Den har spridits på Twitter med beskrivningen "övervakningsbilder från explosionsögonblicket".

SVT visade filmen i sin sändning och har kommenterat på Twitter att de nu förstått att den är felaktig och att de ska sluta visa den.

Under direktsändningen säger nyhetsuppläsaren: Här är explosionen. Därefter visas filmen från den ryska flygplatsen. Kring 9.16 in i det här klippet kan du se den rapporteringen.

Filmen plockades även upp av fler medier, däribland iranska Press TV. De har nu tagit bort sin tweet.

Filmen föreställer dock en gammal händelse, explosionen på Domodedovo-flygplatsen i Moskva 2011, något som bland annat uppmärksammats av journalisterna Jack Werner och Emanuel Karlsten på Twitter.

Även TV4 visade de felaktiga bilderna under sin sändning.

Både SVT och TV4 har nu i sändning beklagat att filmen visats i deras direktsändningar.

Viralgranskaren har tidigare skrivit om LiveLeak, en sajt där det ofta förekommer att gamla videor laddas upp på nytt och får folk att tro att de föreställer en aktuell händelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset