Swedbank bekräftar i ett pressmeddelande att de anmält bankens tidigare vd Michael Wolf.
Swedbank bekräftar i ett pressmeddelande att de anmält bankens tidigare vd Michael Wolf.

Swedbank bekräftar att de har anmält bankens sparkade vd Michael Wolf till Finansinspektionen. Anledningen är att banken har hittat transaktioner som ”kan antas” utgöra brott. Det ska ha varit en visselblåsare som larmade banken. " Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig", skriver Michael Wolf i ett mejl till TT.

I ett pressmeddelande bekräftar Swedbank att de har lämnat in en anmälan till Finansinspektionen gällande marknadsmissbrukslagen. De uppger att de har hittat transaktioner som "kan antas" utgöra brott.

"Den som utfört transaktionerna är bankens tidigare verkställande direktör Michael Wolf. Anmälan har av Finansinspektionen överlämnats till Ekobrottsmyndigheten som har att fatta beslut i fråga om inledande av förundersökning. Banken kommer att fullt ut samarbeta med berörda myndigheter", skriver Swedbank.

Finansinspektionen har överlämnat anmälan till Ekobrottsmyndigheten.

Under en presskonferens på fredagseftermiddagen berättade Swedbanks  styrelseordförande Anders Sundström mer om situationen. Han berättade att man i samråd med juristerna lämnat in en anmälan mot den sparkade vd:n.

–  Det var förbjudet att säga något för mig , säger Anders Sundström på presskonferensen.

– Jag förstår om omvärlden de senaste dagarna undrat om Swedbank presenterat alla fakta. Vi har befunnit oss i en svår situation, fortsätter han.

Det framkom även att det var en visselblåsare som larmade Swedbank om det misstänkta brottet.  Misstankarna ska ha uppstått för två helger sedan. Anders Sundström fick information torsdagen innan anmälan lämnades in.

Det var i tisdags som Swedbanks styrelse meddelade att Michael Wolf fick sparken med omedelbar verkan. I ett skriftligt uttalande till TT säger Michael Wolf att han ser anmälan som en del av en smutskastningskampanj mot honom.

"Jag är oerhört förvånad över anmälan. Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig", skriver han.

Anders Sundström fick på pressträffen en fråga om hur detta påverkar Swedbank.

– Det är naturligtvis inte alls bra. På det sättet påverkar det. Det viktigaste för oss är att vi har gjort förändringar i ledningen. Snabbt och beslutsamt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott