Anders Sundström. 
Anders Sundström. 

Anders Sundström föreslås inte bli omvald som styrelseordförande i Swedbank, enligt besked från valberedningen som ändrar sitt förslag till stämman i nästa vecka.

Sundström kritiserar de institutionella ägare som agerat mot honom.

Valberedningen föreslår istället vice ordförande Lars Idermark som ny ordförande. Den förre KF-chefen Lars Idermark var ordförande i Swedbanks styrelse under perioden 2010—2013.

- Det handlar om frånvaron av ett brett stöd i ägarleden. Det är det som är grunden för att vi har tagit det här beslutet i valberedningen, säger valberedningens ordförande Lennart Anderberg till TT.

TT: Vad är det som gör att ägarna inte stödjer Sundström?

- Det har de inte fördjupat sig i, det är något som de får svara på.

TT: Vad betyder den här turbulensen för banken?

- Det är klart att det här inte är bra för banken. Det här kommer att göra att utvecklingen kan bromsas upp något, säger Anderberg.

"Mediacirkus"

- Flera månaders mediacirkus går mot sitt slut. Valberedningen har ändrat uppfattning, det har jag respekt för, säger Anders Sundström under en presskonferens.

- Jag har varit med förr, jag vet vad som gäller. Det har inte varit ett självändamål för mig att sitta kvar.

Sundström säger att han är stolt över hur Swedbank har utvecklats under hans tid som ordförande. Men det finns också anledning till självkritik.

- Naturligtvis skulle jag kunna göra saker och ting annorlunda. Jag och styrelsen borde tidigare ha agerat i vd-frågan.

De uppmärksammade fastighetsaffärerna har skadat Swedbank, säger Sundström. Samtidigt riktar han hård kritik mot de ägarna som kritiserat Sundström offentligt.

"Besynnerligt"

- Det är för mig besynnerligt att vissa av de institutionella ägarna, som inte sitter i valberedningen, är så aktiva medialt.

- Detta bidrar till att trasa sönder valberedningarnas legitimitet. Jag skulle välkomna diskussion inom dessa institutioner om hur beslut fattas, av vem och på vilka grunder.

Sundström säger att han fick beskedet om att han inte blir föreslagen för omval i går eftermiddag. Han säger sig inte känna till vilka aktieägare som inte stödjer honom.

- Jag har frågat valberedningen vilka det är som har krävt min avgång, men det har inte redovisats för mig.

Sedan december har flera toppchefer lämnat Swedbank, som skakas av insideranklagelser och en FI-utredning om hur banken reglerar privata fastighetsaffärer.

I februari fick Swedbanks förre vd Michael Wolf sparken. Först hänvisade styrelseordförande Anders Sundström till behov av nytt ledarskap när Wolf tvingades lämna sitt uppdrag. Men kort efteråt kom det fram att Wolf hade polisanmälts för misstänkt insiderbrott.

Strax före påsk meddelade finanschefen Göran Bronner att han hoppar av.

Första AP-fonden gläds

Ossian Ekdahl, chef för kommunikation och ägarstyrning på Första AP-fonden, gläds åt att valberedningen har ändrat uppfattning och drar tillbaka nomineringen av Anders Sundström:

- Det tycker vi är väldigt bra. Vi har varit med i den process som ledde fram till det. Vi hade ju en del kritik mot valberedningen som de uppenbarligen tog till sig och vi har haft möten med andra ägare inklusive de i valberedningen den senaste tiden. Det ledde fram till den här lösningen, som vi står bakom.

TT: Vad är det specifikt som gör att ni inte har förtroende Anders Sundström?

- Det är ju det sätt som han uppenbarligen har skött banken på. Det verkar inte ha funnits tillräckligt bra regler, och uppföljningen av att reglerna följs har kanske inte heller varit tillräcklig. Detta utreds nu, säger Ekdahl.

- Vi har också haft en process runt att Michael Wolf fick avgå som inte har varit särskilt bra. Vi har hela tiden legat i informationsunderläge.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset