Rubriken ovan borde vara en baggis, för svenskarna hör till de allra bästa i världen på engelska. Fast just i år blev det "bara" en tredjeplats, efter Nederländerna och Danmark, i utbildningsföretaget EF:s mätning.

Överallt där engelska inte är modersmål fortsätter norra Europa att utmärka sig med de bästa kunskaperna i världsspråket. Nederländerna, Danmark, Sverige, Norge och Finland ligger i topp även i EF:s senaste rankning. Att Sverige tappat två placeringar i år beror mer på att holländarna och danskarna förbättrat sina resultat än att svenskarna presterat lite sämre.

EF har också brutit ned de svenska resultaten regionalt, och i den jämförelsen har göteborgare och andra i Västsverige gjort bäst ifrån sig, följt av Sydsverige.

– Kanske spelar närheten till kontinenten roll, där engelska blir det gemensamma språket. Men jag tror inte att man ska göra så stor sak av det för alla i Sverige har en hög kunskapsnivå, säger Malin Ankarberg, Sverigechef vid EF Education First.

De i Europa som verkligen spottat upp sig är fransmännen, som är tryggt parkerade i mellangruppen "moderate proficiency". I Asien är Singapore en klättrare i samma klass och placerar sig som sjätte bästa globalt.

EF påpekar att personerna som låtit testa sina engelskkunskaper inte utgör ett tvärsnitt av befolkningen. De representerar relativt unga människor som är motiverade att vässa sina språkkunskaper.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset