Alla svenskar som har en smartphone kan svara på The Swedish Number.
Alla svenskar som har en smartphone kan svara på The Swedish Number.

The Swedish Number – dit vem som helst i världen kan ringa och prata med slumpvis svensk – har tagit världen med storm. Hittills har över 100 000 samtal gjorts. ”Jag är mycket imponerad”, säger Magnus Ling, vd på Svenska Turistföreningen.

Det är Svenska Turistföreningen som lanserat The Swedish Number. Ringer du numret kopplas samtalet till slumpvis svensk. Idén kom till genom tanken att alla svenskar ska ha en chans att utrycka sig och dela med sig av Sverige, som är det första landet i världen att ha ett nummer där alla i landet kan svara.

Numret lanserades den 6 april och har sedan dess gjort succé. Hittills har över 100 000 samtal gjorts från 176 olika länder till en samtalstid på nästan 200 dagar.

– Vi hoppades såklart att folk skulle ta till sig The Swedish Number, men att det skulle gå så här bra kunde vi bara drömma om. Hela världen har verkligen engagerat sig och över 22 000 svenskar har anmält sig som telefonambassadörer och svarat för Sverige på ett beundransvärt sätt, säger Magnus Ling, generalsekreterare och vd på Svenska Turistföreningen i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: Här svarar Löfven på The Swedish Number: "Självklart att hjälpa"

En av dem som svarat är statsminister Stefan Löfven, gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic och även Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra.

– Det var jätteroligt att svara för Sverige. För mig var det självklart att hjälpa till på ett hörn för att uppmärksamma Sverige som turistdestination. Besöksnäringen är oerhört viktig för oss och målet är att fler ska upptäcka allt Sverige har att erbjuda, sa Löfven i ett tidigare uttalande.

►LÄS MER: Sverige får eget telefonnummer – där alla svenskar kan svara 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset