Så här miserabelt bor migrantarbetarna intill kycklingfabrikerna i Thailands huvudstad Bangkok. Härifrån kommer näst mest av Svenskarnas importkyckling.
Så här miserabelt bor migrantarbetarna intill kycklingfabrikerna i Thailands huvudstad Bangkok. Härifrån kommer näst mest av Svenskarnas importkyckling.

Svenska importörer och upphandlare av thailändsk kyckling ställer höga krav på djurhållning och produktkvalitet. Medan gästarbetarna på fabrikerna i Thailand utnyttjas och diskrimineras.Det här visar en dagsfärsk rapport från den ideella organisationen Swedwatch.

Kalle Bergbom, Swedwatch.

Sverige har en av de bästa djurhållningslagarna i världen och många väljer därför att äta svenskt kött. Ändå är Thailand vår näststörsta leverantör av bearbetat kycklingkött. För färdigmatsjätten Findus del handlar det om 1 000 ton per år.

– Sverige importerar bearbetad kyckling och produkter som ingår i frysta rätter. Därför är det vanligt att den thailändska kycklingen hamnar i storhushållen, säger Kalle Bergbom som är rapportchef på Swedwatch.

Han var på plats i Thailand men för migrantarbetarnas säkerhet genomfördes intervjuerna av en lokal organisation.

Han konstaterar att mörkertalet är väldigt stort. Enligt EU-lagar krävs inte någon ursprungsmärkning på varan. Det räcker med en minimal bearbetning av köttet, exempelvis i Danmark, för att det ska märkas som danskt. Men diskussioner om EU-lagändring pågår. Konsumenten ska inte få bli vilseledd.

– Utomstående företag har ett stort ansvar för att pusha för förbättringar, men det är viktigt att konsumenterna får rätt information för att kunna ställa krav på producenterna. Lokala människorättsorganisationer kämpar för att medla om förbättring på fabrikerna, säger han.

►LÄS MER: Torsken åker till Kina tur och retur

Swedwatchs rapport visar att svenska handlare ställer höga krav på de thailändska företagens djurhållning och produktkvalitet. Men sedan tycks de strunta i människorna. Hur kan det vara så?
– Det saknas insikt. Många tänker på Thailand som ett land där allt är frid och fröjd. Officiellt ses Thailands livsmedelsindustri som en intressant partner för svenska företag, trots att endast 1,5 procent att den thailändska arbetskraften är fackligt organiserad.

För migrantarbetarna från Myanmar och Kambodja är siffran ännu lägre. Dessutom förekommer vittnesmål om barnarbetare på tre av de sex fabrikerna. Rapporten visar att gästarbetarna i kycklingfabrikerna bor trångt och betalar höga avgifter till rekryteringsagenterna i sina hemländer. De är hårt skuldsatta redan när de börjar jobba och har stora löneavdrag att vänta under lång tid.

►LÄS MER: Naturskyddsföreningens uppmaning: Fråga var köttet kommer ifrån

Exempelvis betalar många för en sjukförsäkring de aldrig får, och språkbarriärerna gör det svårt att gå med i fack. Deras personliga handlingar beslagtas vilket gör att de inte kan röra sig fritt i samhället. I värsta fall väntar frihetsberövning och deportering.

– Jag hoppas att aktörer på den svenska marknaden tar frågan på största allvar, avslutar Kalle Bergbom på Swedwatch.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset