Björn Jerdén säger att det är för tidigt att svara på om helgens händelser innebär fred mellan nationerna.
Björn Jerdén säger att det är för tidigt att svara på om helgens händelser innebär fred mellan nationerna.

Relationen mellan Nord- och Sydkorea tinar. En rad åtgärder som ska leda till fred har tagits under helgen. Men enligt Björn Jerdén, som är expert på området, är det för tidigt att säga om det här kommer leda till något.

I fredags blev Kim Jong Un historisk när han som första Nordkoreanska ledare satte sin fot på Sydkoreansk mark. Ett samtal om fred hölls mellan honom och Sydkoreas president, Moon Jae-in. Och redan under helgen har de första åtgärderna tagits.

LÄS MER: Experten om Kim och Moon nya avtal: ”Nu krävs mer än bara ord”

Sydkorea meddelade bland annat att Nordkorea är villiga att låta experter och journalister komma och bevaka när de monterar ned sina kärnvapenbaser. ”Ett måste”, enligt Björn Jerdén, expert på utrikespolitiska institutet.

– Om Nordkorea vill visa att de är uppriktiga med sin påstådda nedrustning är det helt nödvändigt att låta utrikespolitiska experter och media komma och kontrollera att anläggningarna faktiskt stängs, säger han.

Utöver detta har Nordkorea också bytt till Sydkoreas tidszon och Sydkorea har tagit bort sina propagandahögtalare från den nordkoreanska gränsen.

Jerdén säger dock att det är för tidigt att svara på om de tidiga åtgärderna faktiskt kan leda till fred.

– Dessa åtgärder är ganska simpla. Sydkorea har valt stänga av sina högtalare men de kan lika enkelt slå på dem igen. Att Nordkorea har bytt tidszon går i linje med annat som länderna har gjort. Till exempel att de tävlar under gemensam flagg under vissa sportevenemang.

LÄS MER: Nordkorea ger upp sin tidzon – ställer klockan efter Sydkorea

Huruvida det här påverkar USA:s syn på Nordkorea är svårt att svara på säger han.

– USA vill se handling när det kommer till Nordkoreas nedrustning av landets kärnvapen. Sen är det ju klart så att även de tycker att det är positivt om Nord- och Sydkoreas relation blir bättre, säger Björn Jerdén.

Koreakriget: 

  • Fram till 1950 var Korea ett enat land. Då bröt ett inbördeskrig ut mellan norra Korea och södra Korea. Norra Korea var kommunistiskt och stöttades av Sovijetunionen. Södra Korea var liberalt och stöttades av USA.
  • 1951 inleddes förhandlingar mellan norra och södra Korea. 1953 tecknades ett avtal om vapenstillestånd som än i dag gäller.
  • Kriget har officiellt pågått sedan dessa. Detta gör konflikten till den längst pågående i dag.
  • Både Nord- och Sydkorea har tillgång till kärnvapen och ett dödläge pågår mellan länderna.

Källa: Säkerhetspolitik.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset