Högtalare spelar propaganda från båda sidorna av gränsen.
Högtalare spelar propaganda från båda sidorna av gränsen.

Sydkorea har stora högtalarsystem som spelar propaganda och k-pop längs gränsen mot Nordkorea. Högtalarna har till och från spelat sedan 50-talet. Under måndagen tystnade högtalarna.

På fredag ska Nord- och Sydkoreas ledare träffas. Många medier har rapporterat att de bland annat ska diskutera kärnvapennedrustning och hur ett eventuellt fredsavtal mellan nationerna skulle se ut.

LÄS MER: Nordkorea upphör med kärnvapentester

Enligt BBC valde Sydkorea att stänga av sina stora högtalarsystemet längs den nordkoreanska gränsen under måndagen. Högtalarna har funnits längs gränsen sedan koreakriget på 50-talet. Anledningen är, enligt tv-kanalen, att Sydkorea vill lätta på den ansträngda stämningen mellan nationerna.

Nordkorea har liknande högtalarsystem längs gränsen. Enligt BBC är det ännu inte klart om Nordkorea kommer att stänga av det.

LÄS MER: Sverige kan bli plats för mötet mellan Trump och Kim

Sydkoreas högtalare har varit på och avstängda beroende på hur relationen mellan nationerna har sett ut genom åren. Som en del av ett kontrakt mellan länderna stängde Sydkorea av sina högtalare under 2004. De slog på dem igen under 2015 då sydkoreanska militärer sprängdes av minor i den avmilitariserade zonen mellan länderna. Högtalarna stängdes av samma år. Efter att Nordkorea ska ha testat en vätebomb 2016 slog Sydkorea på dem igen och de har varit påslagna fram till i måndags enligt BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset