Park Geun-Hye stuvar om i sin regering efter den senaste tidens tuffa kritik. Arkivbild.
Park Geun-Hye stuvar om i sin regering efter den senaste tidens tuffa kritik. Arkivbild.

Sydkoreas president Park Geun-Hye stuvar om i regeringen efter den senaste tidens skandaler. Med en partiöverskridande regering hoppas hon lugna de svallande känslorna i landet.

Härvan som skakar Sydkorea har lett till krav på att presidenten ska avgå. I stället blir det premiärministern som får gå, i ett försök att sätta upp en partiöverskridande "neutral" regering för att lugna allmänhetens ilska.

Oppostionen kritisk

Oppositionen var inte särskilt nöjd över beskedet.

– Ersättandet av premiär- och finansministrarna kan inte ske utan att man diskuterar det med oppositionen, säger Park Jie-Won, som leder Folkpartiet vid ett partimöte, och tillade att partiet inte står bakom agerandet.

Kim Byung-Joon blir ny premiärminister, och Yim Jong-Yong utses till ny finansminister.

– Jag känner ett stort ansvar efter att ha utsetts till finansminister vid den här allvarliga, ekonomiska tidpunkten. Politiken bör rikta in sig på att stabilisera ekonomin och kommer fortsatt att vara ackommoderande (expansiv), säger Yim Jong-Yong.

Ministern med ansvar för allmänhetens säkerhet får också gå, enligt en talesperson för presidenten.

Premiärministerposten i Sydkorea är till stora delar symbolisk, då makten är knuten till presidentposten.

Presidentens guru anhållen

Skandalen handlar om att Park Geun-Hyes rådgivare Choi Soon-Sil – en personlig coach eller guru utan politiskt uppdrag – har anhållits.

Presidentens vän misstänks för att bland annat bedrägeri och för att hon haft ett inflytande över presidentens maktutövning som hon inte borde ha. Skandalen har rört upp känslorna i Sydkorea och presidentens popularitetssiffror har kraschat, med strax över ett år kvar av mandatperioden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset