Nyheter Världen

Syriensamtal utan genombrott

USA:s utrikesminister John Kerry anländer till mötet i Lausanne i Schweiz.
USA:s utrikesminister John Kerry anländer till mötet i Lausanne i Schweiz.

Lördagens toppmöte om Syrien mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar i schweiziska Lausanne gav inget genombrott – men väl "intressanta idéer".

Syrienmötet var det första mellan USA:s John Kerry och Rysslands Sergej Lavrov sedan Washington bröt förhandlingarna med Moskva i början av oktober. Då hade den förra vapenvilan havererat totalt.

Utöver de två stormakterna deltog även representanter för bland annat Iran, som stödjer Assadregimen, och Qatar, som stödjer rebellsidan, enligt AFP.

Efter drygt fyra timmar var mötet över. Något gemensamt uttalande från de nio deltagande staterna blev det inte.

Möjligheter anas

Men Lavrov sade att flera "intressanta idéer" hade diskuterats. Han berättade att parterna förordade att en politisk process inleds i Syrien snarast möjligt, uppgav nyhetsbyrån Interfax.

Kerry talade efteråt om ett "uppriktigt" möte präglat av idékläckning med spänningar utan agg, rapporterade AFP. Parterna ska återuppta kontakten på måndag, enligt amerikanen som beskrev en enighet på mötet om att söka en bred uppgörelse för att få till ett slut på konflikten.

Och Syrien talade om ett "antal möjligheter" som skulle kunna leda till eldupphör.

Mer blodspillan

De tidigare bi- och multilaterala samtalen om Syrienkriget har i stort sett varit fruktlösa. Vid två tillfällen, i februari och september, har de lett fram till vapenvilor, men de har brutits efter kort tid. Förhoppningarna på helgens möte var låga.

Den ledande oppositionsgruppen Syriska nationella koalitionen, som är baserad i Istanbul, säger till AFP att samtalen "bara kommer att leda till förslösad tid, ytterligare förhalning och ännu mer spillt syriskt blod". Gruppen kritiserar även det faktum att inga syrier sitter med vid förhandlingsbordet.

– Frånvaron av syrier vid de här förberedande mötena är ett av problemen som har komplicerat och rört ihop vägen till en politisk lösning, säger Abdal Ahad Stefo, biträdande chef för Syriska nationella koalitionen, till AFP.

Kräver vapenvila

Fyra ledande människorättsorganisationer kräver en 72 timmar lång vapenvila i Aleppo. Omkring 250 000 människor är belägrade under mycket svåra former i den rebellkontrollerade östra delen av staden.

"Det här skulle göra det möjligt för sjuka och skadade att evakueras, och för mat och mediciner att sändas in i belägrade områden", heter det i ett uttalande från internationella Rädda Barnen, en av organisationerna bakom uppropet.

Samtidigt som världsledarna samlades runt förhandlingsbordet fortsatte flygräderna mot Aleppo, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien.

Jason DeCrow/AP/TT
John Kerry och Sergej Lavrov under tidigare samtal om Syrien. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset