Miljoner syrier är på flykt undan krig och förtryck. En del av dem hamnar i Tyskland. För 25 år sedan var det tvärtom. Tyskar som flydde – och en syrier som bestämde sig för att hjälpa till.

I september 1989 traskade en syrisk man in på västtyska ambassaden i Damaskus.

Han hade läst i tidningarna om de östtyskar som var på flykt undan kommunismen och förtrycket i DDR och blivit illa berörd. För att dra sitt strå till stacken hade han bestämt sig för att skänka en hel månadslön till de nödställda tyskarna.

Mannen hade med sig motsvarande 255 D-mark, omkring 1 200 kronor i dagens penningvärde. Han bad ambassadpersonalen att se till att pengarna användes för att hjälpa östtyskarna som lyckats ta sig över på andra sidan järnridån.

Den hjärtskärande historien har uppmärksammats av  tidningen Die Welt och bekräftas av tyska utrikesdepartementet, som grävt fram ett originaldokument ur sina arkiv.

"Han räckte över en gåva på 2 000 syriska pund för att stödja DDR-flyktingarna. (...) Det ska tas i beaktande att det här bidraget överstiger många syriers månadsinkomst", skriver västtyska ambassaden i dokumentet från 1989.

Pengarna hamnade till sist hos den katolska hjälporganisationen Malteser Hilfsdienst, skriver Die Welt.

Inlägget, som twittrades ut av tyska utrikesdepartementet, har i skrivande stund retweetats 1 100 gånger.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset