MFS-soldater utanför sin bas i Ghardukah. Uniformerna är desamma som bärs av YPG. Enligt talespersonen Sargon Hanna måste man vara 18 år fyllda för att gå med i MFS, men det är tveksamt om alla soldaterna verkligen har åldern inne.
MFS-soldater utanför sin bas i Ghardukah. Uniformerna är desamma som bärs av YPG. Enligt talespersonen Sargon Hanna måste man vara 18 år fyllda för att gå med i MFS, men det är tveksamt om alla soldaterna verkligen har åldern inne.

I nordöstra Syrien har assyrier/syrianer, en kristen folkgrupp, bildat en väpnad grupp för att strida mot jihadister. Till skillnad från många andra syriska kristna så vägrar de dock att alliera sig med regimen. I stället ingår de nu som en del i den kurdiska gruppen Folkets Försvarsenheter (YPG).

Carl Drott

Sargon Hanna (till vänster) och en annan MFS-soldat inuti den nedbrända syrisk-ortodoxa kyrkan Mar Malke i Ghardukah.

Carl Drott

Flera av MFS-soldaterna har tatueringar med kristna motiv.

Bara väggarna står kvar av den syrisk-ortodoxa kyrkan Mar Malke, efter att jihadistgrupper brände ned den i september förra året. Byn heter Ghardukah och är belägen utanför al-Qahtaniyah, eller Qabre Hewore som assyrier/syrianerhär kallar staden.  

Vi befinner oss långt bakom frontlinjen, men jihadistgrupper har flera gånger lyckats infiltrera området för att utföra attacker. Några veckor efter att kyrkan bränts ned hittades även gömda provisoriska sprängladdningar här.

Nu har det Syrianska Militärrådet (MFS) satt upp en bas i byn. Utanför deras hus står en pick-up med deras logotyp på huven och en tung kulspruta monterad på flaket.  

– Både regimen och de radikala grupperna vill skrämma vårt folk, säger Sargon Hanna, som är organisationens talesperson. Vi vill inte hålla vapen, men situationen tvingade oss.

Många syriska kristna stödjer fortfarande regimen, som trots sin brutalitet uppfattas som ett skydd mot jihadistgrupper. Ett fåtal, främst exilpolitiker, har i stället valt att ge sitt stöd till moderata rebellgrupper.

I nordöstra Syrien finns dock i stort sett varken några regimtrupper eller moderata rebeller. Här finns bara den ökända Islamiska Staten i Irak och Syrien (ISIS) och dess allierade på den ena sidan, och den kurdiska gruppen Folkets Försvarsenheter (YPG) på den andra

– Vi har hela tiden koordinerat våra aktiviteter med YPG, eftersom vi är emot både den syriska regimen och ISIS, säger Sargon Hanna.

MFS tillkännagav sin existens i januari 2013, men deltog inte i större stridigheter förrän under slutet av året. Kring årsskiftet ingick de i en stor frontoffensiv tillsammans med YPG.

– Det senaste slaget där vi deltog var kring Tel Hamis. Även om vi förlorade så fick vi mycket erfarenhet av att hantera svårigheter. Vi är redo att offra oss, inte bara för varandra utan för våra kurdiska och arabiska kamrater i YPG också.

Exakt ett år efter grundandet så deklarerade MFS att de fortsättningsvis kommer att verka som en del i YPG. Endast ett hundratal soldater finns för närvarande i styrkan, men fler väntas ansluta. MFS har inrättat ett eget träningscentrum och understödjer även civila som själva har organiserat sig för att skydda sina byar.

– Vi vill rensa den här regionen från radikala grupper som ISIS och al-Nusra-Fronten, men vi är inte i krig emot islam, säger Sargon Hanna. Islam är en fredlig religion, de här radikala grupperna har ingenting med islam att göra.  

MFS har valt att ge sitt stöd till det nyligen utropade självstyret i de kurdiskdominerade områdena. Förutom kurder så finns även assyrier/syrianer och araber representerade i den nya interimsregeringen för den nordöstra enklaven.

– Vi vill bara leva här tillsammans med andra utan problem, säger Sargon Hanna

LÄS MER: Kurdiska kvinnor i den främsta linjen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset