Flera syriska flyktingar och ett flyktingbarn har utan arbetstillstånd arbetat åt en underleverantör till H&M i Turkiet. Nu säger klädjätten upp samarbetet med fabriken där flyktingbarnet arbetat.

Det är i människorättsorganisationen Business and Human Rights Resource Centers (BHRRC) rapport som det framgår att två klädföretag, H&M och brittiska NEXT, har anlitat syriska flyktingbarn i sina fabriker i Turkiet under fjolåret, vilket  SVT var först med att rapportera om. 

LÄS MER: Ditt smink kan tillverkas av barnarbetare

Människorättsorganisationen skickade ut en förfrågan till 28 europeiska klädföretag för att se hur de säkerställer att inga flyktingar jobbar illegalt hos deras underleverantörer och fabriker. Många företag svarade inte, men H&M och NEXT erkände att de har haft flyktingar som arbetat för dem. 

Flyktingarna ska ha arbetat i fyra av H&M:s fabriker i Turkiet och den svenska klädjätten erkänner att ett syriskt flyktingbarn har arbetat i en av dem. 

LÄS MER: Barn uppges sy kläder åt H&M

I ett pressmeddelande skriver H&M att att barnarbete är oacceptabelt och man enligt deras policy avbryter samarbete med underleverantörer om man upptäcker att barnarbete förekommer.

”Efter identifiering av fallet av barnarbete i en fabrik i Turkiet 2015 avslutade vi den affärsrelationen omedelbart”, står det i pressmeddelandet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset