Cathrine och Curtis Jones.
Cathrine och Curtis Jones.

Den yngsta personen att någonsin dömas för mord i USA är snart en fri man. Den nu 29-årige Curtis Jones släpps tillsammans med sin medbrottsling tillika storasyster nu ut efter 16 år bakom lås och bom.

1999 dömdes syskonen Cathrine Jones och Curtis Jones, då 13 respektive 12 år, till 18 år i fängelse för att ha mördat deras pappas flickvän. 

De ska ha planerat det chockerade mordet tillsammans och beväpnat sig med faderns pistol – vilken Curtis Jones ska ha avfyrat. Enligt storasystern är båd lika skyldiga.

– Jag tvättade faktiskt bort fingeravtrycken från pistolen, säger Cathrine till Florida Today.

LÄS MER: Frikänd efter 20 år i fängelse

Enligt Florida Today ska syskonens plan ha varit att även ta livet av deras pappa och en annan manlig släkting som bodde tillsammans med dem i huset i Cocoa Beach, Florida. Men efter att ha skjutit styvmamman ska de ha blivit så skrämda att de i stället sprang in i skogen nära deras hem i Port St. John.

Där gömde de sig tills polisen hittade dem på morgonen.

Syskonparet hävdar att de utnyttjades sexuellt av den manliga släktingen men att pappan och hans flickvän inte trodde på dem, trots en socialtjänstrapport som bekräftade att det fanns tecken på sexuellt våld i hemmet. Mordet uppges vara deras försök att ta saken i egna händer.

Enligt Florida Today blev syskonen de yngsta barnen i landets historia att åtalas som vuxna för mord av första graden. Båda erkände sig skyldiga till mord av andra graden, vilket i USA innebär ett avsiktligt men inte planerat mordoch tilldömdes 18 år och skyddstillsyn för resten av livet. 

LÄS MER: Pappan slog ner pedofil som ofredat hans döttrar – ångrar ingenting

Om mindre än två veckor, efter 16 år släpps de nu fria, enligt Florida Today. Och Cathrine har inga illusioner om hur det kommer att vara att återvända till samhället efter att ha tillbringat hela sin tonårsperiod och större delen av sitt unga vuxna liv i fängelse.

”Naturligtvis finns det farhågor, främst eftersom det är så mycket jag måste lära mig för att fungera som en normal person: hur man kör bil, fyller i en jobbansökan, skriver sms, klär mig för en jobbintervju, bygger min kredit och får ett liv med tandvård och sjukförsäkring. Jag är helt borta. Tanken på att vara 30 och helt beroende av andra för att lära mig dessa grundläggande saker är inte tilltalande. Jag lämnar fängelset lika ovetande som jag var vid 13 år, skrev hon i ett brev till Florida Today förra året.

Curtis har, till skillnad från sin syster, valt att inte prata med media.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott