På bara ett par timmar tjänade flickorna in nästan 2 000 kronor på sitt lilla kafé i lekstugan. Men i stället för att behålla vinsten bestämde de sig för att skänka pengarna till Barncancerfonden. ”Det kändes självklart” säger 11-åriga Ebba Eld.

Privat

Från vänster: Ebba Eld, 11 år, Enya Eld, 6 år, Juni Nyberg, 7 år och Lilly Nyberg, 10 år framför sitt kafé.

För ett par veckor sedan slog syskonparen Ebba och Enya Eld, 11 och 6 år, och Lilly och Juni Nyberg, 10 och 7 år, upp dörrarna till lekstugekafét på tomten hemma hos systrarna Nybergs morföräldrar i byn Norsbo söder om Falun i Dalarna. 

Tillsammans med sina föräldrar och morföräldrar hade flickorna bakat massor av olika kakor och bakverk – som chokladbollar, kolakakor, schackrutor och vaniljbullar – och gjort rabarbersaft och armband som de sålde i sitt lilla kafé.

LÄS MER: Madison, 10, samlade in 400 000 till döende barn – fick Facebooksidan raderad

Omkring 60-70 besökare kom till kafét och på bara två timmar lyckades flickorna få in hela 1 855 kronor. Men trots allt hårt slit ville flickorna inte behålla en enda krona själva, i stället valde de att skänka rubbet till Barncancerfonden, något som Dalarnas tidningar var först med att uppmärksamma. 

– Det kändes självklart. Vi tycker det är kul att skänka, säger Ebba Eld till Metro.

Hon får medhåll av kompisen Lilly Nyberg, som vanligtvis bor i Stockholm men som varje sommar besöker sina morföräldrar i Norsbo tillsammans med lillasyster Juni.

– Det finns folk som behöver pengarna mer. Och det känns väldigt roligt när man kan ge till något ändamål som är bra, säger Lilly Nyberg.

Gunnel Eld, mormor till Ebba och Enya, berättar stolt att det är tredje året i rad som de fyra flickorna tillsammans skänker pengar som de får in genom att driva det lilla kafét. Tidigare år har vinsten gått till Rädda barnen och Världsnaturfonden.

LÄS MER: Nej, Facebook donerar aldrig pengar för att du delar en bild 

– Det är ett så fint och inspirerande initiativ av barnen. De är små men tänker ändå så mycket, säger Gunnel Eld. 

Nästa sommar reser flickorna Nyberg upp till kompisarna Ebba och Enya igen. Då blir det kaféverksamhet än en gång och redan nu är det klart vilka som ska få pengarna då. 

– Mormor och morfar har en granne som har ett barn med diabetes, så vi tänker skänka till Barndiabetesfonden då, säger Lilly Nyberg. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset