Hans frispråkighet gillas inte av alla. – Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur, säger Adam Tensta, som nu ger sig ut på releaseturné. 
Hans frispråkighet gillas inte av alla. – Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur, säger Adam Tensta, som nu ger sig ut på releaseturné. 

Ordet nigger ligger honom nära till hands. Adam Tensta vill inte veta av censur och tycker att hans öppna texter hör framtiden till. I dag släpps debutplattan ”It’s a Tensta thing”.

Adam Tensta, 24, hade kämpat hårt i flera år för att nå ut med sin musik. Sedan skrev han en låt på en halvtimme.
– Den var mest en plojgrej, säger han.
Låten var ”They wanna know”, som ledde till artistens genomslag i både tv och radio.
– Jag har tagit ett steg i den utveckling som hiphop behöver ta. Tänk 2010 och mycket elektro, säger han och menar att många av dagens artister fortfarande skriver musik som andas 1994.
Att inte försöka komma med något blottande och nyskapande är ointressant för Adam Tensta.
– Den är där. Den är personlig. Den är ärlig, säger han om debutskivan ”It’s a Tensta thing”.
Han berättar om barndomen i Tensta, då hans bror försörjde familjen genom att till och från sälja droger.
– Vissa har det så. Det är först nu på senare tid som jag har reflekterat över vad både brorsan och morsan gick igenom. Jag vill visa att man kan ta sig plats även om man är från förorten, säger han.
Att vara frispråkig på alla plan gillas inte av alla. I våras gick skivbolagsgrundaren och hiphoplegenden Russell Simmons ut med sin åsikt att orden nigger, bitch och hoe borde bannlysas i musiken.
Hur ser du på det, du som använder ordet nigger i dina texter?
– Det är inte ett dugg fel att köra med det. Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur. Man behöver inte lyssna på musiken om man inte vill, men det är inte hat vi står för, säger Adam.
I går startade releaseturnén, och Adam Tensta har upplägget klart för sig.
– Publiken är där för att se Adam Tensta. Då ska de få Adam Tensta.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset