Vi har alla varit vilsna tonåringar. Vissa av oss hade turen att få rätt vägledning medan andra drog nitlotten, Mohamed Touzari.
Vi har alla varit vilsna tonåringar. Vissa av oss hade turen att få rätt vägledning medan andra drog nitlotten, Mohamed Touzari.

Min räddning var de vuxna runt omkring mig som vägrade släppa mig och att jag hade turen att växa upp i en sådan omgivning, Mohamed Touzari.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi människor är duktiga på att se hinder i stället för möjligheter. Vi talar ofta om de vilsna ungdomarna i förorterna – sällan om hur vi på individnivå kan hjälpa dem att bryta sig ur den nedåtgående spiralen de befinner sig.

De senaste veckorna har jag bott hos min pojkvän i en förort till Sollentuna. Där har jag sett samma grabbgäng i 15-årsåldern hänga i centrum från morgon till kväll.

I går stötte jag på en av killarna på bussen och beslöt mig för att fråga vad han gör om dagarna. Han berättar att han hoppade av skolan i högstadiet och numer säljer droger för att hjälpa till att betala familjens hyra. Jag ser en ung och driven kille som likt mig hade svårigheter i skolan, som kämpar med att ta sig igenom livet men på helt fel sätt.

LÄS MER: Debatt: Jag har en tvååring – min helg är motsatsen till harmonisk

Det är ingen hemlighet att jag hade en stökig uppväxt. Dåliga betyg i grundskolan, var ofta med i bråk även om jag sällan startade dem och lyckades alltid vara på fel ställe vid fel tidpunkt. Min adhd i kombination med att känna sig missförstådd dagligdags resulterade i att jag ständigt var i riskzonen för att gå fel väg i livet.

När vi sa hejdå började jag tänka på vad som skilde oss åt. Var det vår etnicitet eller hur pass integrerade våra föräldrar var i samhället? Nej. Var det ekonomin under uppväxten? Lite, men jag tvivlar på att det var den avgörande faktorn till att våra liv verkar vara på väg åt två helt olika håll.

Sen slog det mig; jag hade vuxna som trodde på mig – den här killen har inte det. Min räddning var de vuxna runt omkring mig som vägrade släppa mig och att jag hade turen att växa upp i en sådan omgivning.

När jag skulle läsa upp mitt svenskbetyg under sommarlovet för att påbörja gymnasiet hade jag en vuxen på plats som trodde på mig och konstant peppade mig, vilket resulterade i att jag slutförde kursen. Hade någon sagt till mig då att jag skulle försörja mig på skrivandet några år senare hade jag skrattat. Det var någonstans där som jag fick tillbaka min glöd, tack vare att en vuxen människa såg min potential och valde att avsätta sin tid för att peppa mig.

LÄS MER: Debatt: Fotbollssupportrar är inte bara ”män i grupp” som pissar mot husfasader

Med hjälp av ytterligare en svensklärare som ständigt peppade mig i mitt skrivande under gymnasiet lyckades jag hålla min kreativitet vid liv. Han fick mig att tro på mig själv igen och det är till stor del tack vare honom som jag jobbar med det jag gör i dag.

Vi har alla varit vilsna tonåringar. Vissa av oss hade turen att få rätt vägledning medan andra drog nitlotten. Det är vårt ansvar att leda dessa ungdomar rätt i livet och det gör vi inte genom att demonisera dem.

Kommer samtal med ungdomar lösa den pågående segregationskrisen? Förmodligen inte. Däremot är det ett steg på vägen. Visa att vi ser dem, förklara för dem att det aldrig är försent för en förändring, tro på dem.

Jag vädjar till dig, vuxna människa som läser den här texten. Du kan göra mer än vad du tror. Bor du i ett område där du vet att ungdomarna har det jobbigt? Gå fram och prata dem, kanske har du gått igenom något jobbigt i livet som kan ge dem hopp. Vet du att kulturlivet är dött och att det inte finns något ställe för dem att hämta inspiration? Hör av dig till grannarna och försök anordna något. Visa dem att ni tror på dem och att ni finns där för att hjälpa dem.

Tänk på det innan du fnyser åt ungdomarna i centrum – ett leende gör mer än vad man tror.

Mohamed Touzari

Om debattören

  • Skribent och sociala medier-konsult
  • 23 år, Stockholm
  • En av programledarna för podcasten ”Under 30”

LÄS MER: Debatt: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset