Vid stora nyhetshändelser tar du in information från många olika källor, till exempel nyhetssajter, sociala medier och bloggar. Men när mycket information kommer på samma gång gäller det att tänka källkritiskt för att inte medverka till spridning av falska påståenden och rykten. Tänk på det här vid stora nyhetshändelser.

Vid stora nyhetshändelser uppstår det i princip alltid ryktesspridning. Det finns många exempel på när oskyldiga personer har hängts ut. Ett enstaka ogenomtänkt inlägg i sociala medier kan i värsta fall leda till allvarliga konsekvenser för en oskyldig människas liv.

Här är några saker som du kan tänka på för att undvika att bli en del av ryktesspridning:

1. Precis efter att en händelse ägt rum finns det oftast väldigt lite bekräftad information. Obekräftade uppgifter som skrivs i medier kan senare visa sig vara felaktiga.

2. Undvik anonyma källor, de är sällan särskilt trovärdiga. Vänta in bekräftad information från polis och myndigheter när sådan finns.

3. Om medier använder sig av andra medier som källa så försök att gå tillbaka till ursprungskällan. Försök även hitta nyhetskällor som befinner sig nära händelsen, till exempel lokaltidningar i det aktuella området.

4. Var på din vakt när det kommer till bilder, vid stora nyhetshändelser finns det nästan alltid människor som manipulerar bilder och vill lura dig.

5. Tänk efter innan du delar ett påstående du ser i sociala medier. Kolla alltid upp dem genom en sökning på en sökmotor, en bildsökning eller liknande. Tänk källkritiskt.

LÄS MER: ”Så gör du din egen viralgranskare”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset