Noah Beyene var en av två svenskar som vann globalt i fjol. Noahs bild ”Friend” var bäst i kategorin ”Relationships”. 
Noah Beyene var en av två svenskar som vann globalt i fjol. Noahs bild ”Friend” var bäst i kategorin ”Relationships”. 

I dag startar världens största tävling för amatörfotografer, Metro Photo Challenge. Tävlingen, som anordnas i Sverige för nionde året i rad, innehåller flera nyheter. En av de nya jurymedlemmarna är den världsberömda naturfotografen Mattias Klum.

Mattias Klum är en världsberömd naturfotograf och är en av de nya jurymedlemmarna i Metro Photo Challenge.

Under sina expeditioner till världens alla kontinenter har han stått öga mot öga med allt ifrån lejon till kungskobror, varit nära döden i form av tropiska sjukdomar – och blivit kissad på av en veckelbjörn i Panama. Allt för sina stora passioner; fotografering och naturen.

De passionerna har gjort att Mattias Klum, 44, i dag är en av världens främsta naturfotografer. När årets omgång av Metro Photo Challenge drar igång är han en av fyra jurymedlemmar.

– Mitt bästa tips till deltagarna är att vara lekfulla och kreativa. Lek med till exempel perspektiv, skärpdjup eller ljussättning och försök sätta ett personligt avtryck på bilden, tipsar National Geographic-fotografen.

– Bilden får gärna beröra. Man vill bli drabbad av den och säga ”wow, vilken stark bild” eller ”åh, vilken rolig”. Eller att den bara är jävligt snygg, helt enkelt. Att det är en estetisk kvalitet som gör att man säger ”okej, den här vill jag ha i 70x100 på väggen hemma”.

Det är inte bara i sitt fotograferande som Mattias är nära naturen. Just nu kan vi även se honom i SVT-programmet ”Fridlyst”, där han tar med kända personer på expeditioner för att göra en insats för utrotningshotade djur. Han arbetar även med en dokumentärfilm om Östersjön som kommer nästa år. Och i samband med Bokmässan i Göteborg om ett par veckor släpps Mattias elfte bok, ”Vår tid på jorden”, som han har gjort tillsammans med miljöforskaren Johan Rockström.

– I boken försöker vi sam manfatta nio av de största problemen som vår planet står inför. Det finns redan böcker som handlar om bio logisk mångfald, klimatför ändringar och så vidare, men här försöker vi ta ett helikopterperspektiv och berätta hur de olika frågorna är länkade till varandra. Till exempel är ett levande korallrev i sig en förutsättning för mänskligheten att överleva på lång sikt, säger Mattias och fortsätter:

– Och det går inte att säga ”det är deras fel”, ”det löser sig nog” eller ”vi har inte råd att prioritera miljön just nu”. Frågan måste upp på agendan – nu!

Genom sina olika engagemang hoppas Mattias kunna väcka intresse för miljön. Och där kan även hans bilder hjälpa till.

– Skönheten i naturen är kanske en av de absolut viktigaste sakerna att ta till sig. Är det något som kan ladda en med tillförsikt och glädje inför det vi faktiskt måste göra så är det känslan av att ”tänk att vi faktiskt får leva i den här världen, att det ändå är så här vackert fortfarande”. Då blir allt värt det.

Du kan tävla i världens största fototävling!  Ta en bild – skicka in den

I dag kan du börja skicka in dina bilder till världens största fototävling för amatörfotografer, Metro Photo Challenge.

Ny kategori i år

Årets fyra kategorier är ”My country’s best”, ”My favorite”, ”Temptation” och ”My night”. Nytt för i år är att retuschering är tillåten i alla kategorier.

Daglig vinnare

En annan nyhet för i år är att ”Dagens foto” kommer att väljas ut varje dag under hela tävlingsperioden, som pågår till och med den 13 november. De dagliga vinnarna får en fotobok samt chansen att få sin bild publicerad i Metro.

Röstas fram till final

De svenska bidrag som får flest röster i varje kategori går vidare till den globala finalen där bilderna bedöms av en jury bestående av naturfotografen MattiasKlum, New York-baserade modefotografen Lara Jade, pressfotografen och Metromedarbetaren Urban Brådhe, samt Esben Darling Meng från bildbanken Colourbox.

Fotoexpedition i pris

De globala vinnarna i varje kategori får en unik möjlighet att åka på en fotoexpedition till Grönland, ett projekt som kommer att publiceras i Metro världen över under våren 2013.

Svenska vinnare

De som kommer på första- till femteplats i varje kategori i den lokala, svenska tävlingen får fina priser från Önskefoto och Mattias Klums nya bok.

Så skickar du in bilder

Gå in på www.metrophotochallenge.se för att skicka in dina bilder, rösta på dina favoriter och läsa mer om tävlingen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset