Snöovädret i östra Götaland och på Gotland kan skapa problem på vägarna. Arkivbild.
Snöovädret i östra Götaland och på Gotland kan skapa problem på vägarna. Arkivbild.

Stora mängder snö väntas falla över östra Götaland under dagen, med hotande trafikproblem. Samtliga tåg på två regionala sträckor i området har ställts in.SMHI har även utfärdat en klass 2-varning för Gotland.

På de norra och inre delarna av ön väntas det komma mellan en och två decimeter snö under dagen.

– Det kommer också blåsa frisk till hård nordostlig vind, säger Sara Andersson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

De stora snömängderna i kombination med blåsten kan skapa särskilda problem med drivbildning i Gotlands öppna terräng.

Halkrisk

– Om det snöar och blåser rejält samtidigt så hjälper det inte att man plogar, vägarna kommer snart vara översnöade i alla fall, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Klass 2-varningar gäller fortsatt för Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län. I övriga delarna av Götaland, förutom Skåne och Blekinge, gäller klass 1-varningar.

I Östergötland och nordöstra Småland kan det komma upp till tre decimeter snö.

Förutom risk för halka på vägarna varnar SMHI även för att störningar kan uppstå i el- och telenäten i klass 2-områdena.

Inställda tåg

Trafikverket har beslutat att ställa in samtliga tåg på sträckorna Linköping–Kalmar och Linköping-Västervik under söndagen, på grund av att de inte är säkrade mot fallande träd som riskerar att göra tågen stående ute i snöovädret.

– Risken är att de står ute på banan utan möjlighet att komma till plattformen. I snöfall och när det blåser kraftig vind, kan det bli svårt att få ut folk ur tåget, säger Katarina Wolffram.

Även längs Västerbottenkusten har det snöat rejält och kommer att fortsätta snöa de närmaste dagarna, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Där gäller fortsatt en klass 1-varning för hela länet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset