Tåget kommer alltid i tid
Tåget kommer alltid i tid

Förr väntade man på tåg, nu väntar man på information. Talesättet är gammalt men informationen är ny. Eller den kommer i alla fall vara det. När den kommer. Tåg är alltid i tid, det är bara informationen om tiden som är fel. 

Och man behöver rätt information för att klara sig i samhället. Speciellt i informationssamhället. Viktigast av allt är barnens information, så den är avdragsgill. Så kallad läxhjälp. Kritikerna tror att det bara gynnar barn som redan är bra i skolan. Så kallad lyxhjälp. Men det är faktiskt inget problem att barn som är bra i skolan får dra av information för politikerna har informerat om att barn som är dåliga i skolan som kompensation får dra av två år av gymnasiet. Det kommer ge oss Europas bästa skola, för vi har information om att om vi tar bort de dåliga ur skolan så blir skolan bättre. 

Om du vill ha mer information får du vända dig till Skatteverket. De har all information, både till vardag och till fest. För är det fest så är det fest, utom när man får information, för då är det konferens. 

I somras hade Skatteverket fest men informerade om konferens. Det var en informationsmiss, erkände Skatteverket. Missen var att informationen hamnade hos allmänheten. Det blir alltid en massa problem när allmänheten vill informera sig om vad myndigheterna håller på med i stället för tvärtom. Meningen med information är faktiskt att myndigheterna informerar dig. Om du ska ge myndigheterna information så blir det utformation. Och det är för fan inte ens ett riktigt ord. 

Många myndigheter har informationsdirektörer. De styr informationen. Annars kan informationen misslyckas. En så kallad informationstavla. Inte att förväxla med information om fioler, så kallad felinformation. Ibland ballar informationen ur helt och börjar springa runt, och informationsdirektören bara ”stanna” men information bara ”näää! Information wants to be free!”. Och då gäller det för informationsdirektören att vara the pack leader. Annars får datoravdelningen komma med nätet. Inte att förväxla med dataavdelningen. För data är information.

Ringer du informationen om information är det ofta så mycket information före din information att din information placeras i kö. Och om du inte genast då får information om kön, till exempel hur lång kön är och hur lång tid kön kommer ta och om kön är Team Peeta eller Team Gale eller så, då blir du ursinnig och informerar hela din omgivning om att du ”för fan har stått i kö i flera minuter nu utan någon information!”. Problemet med informationssamhället är den dåliga samhällsinformationen. Vilket inte får förväxlas med reklam.  

Men ni väntar alltså bara på ett tåg, ja. Det har jag tyvärr ingen information om.

Jag jobbar inte här.


+ Å ena sidan. Kunskap är makt.

Å andra sidan. Makt är inte nödvändigtvis kunskap.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset