Rulltrappshaveri bakom kaos i pendel- och tågtrafiken. Stationerna vid Odenplan och Stockholm City har stängts av under fredagen.
Rulltrappshaveri bakom kaos i pendel- och tågtrafiken. Stationerna vid Odenplan och Stockholm City har stängts av under fredagen.

Pendeltågstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan har stängts på grund av trasiga rulltrappor. Nu väntar kaos för både pendlare och tågresenärer.

Inga pendeltåg kommer att stanna vid Odenplan eller i Stockholm City under fredagen.

Orsaken är att rulltrapporna på stationerna inte är säkra, vilket uppdagades vid en säkerhetskontroll under torsdagen.

LÄS MER: Pendeltågsstationer avstängda av säkerhetskäl

Säkerhetskontrollen genomfördes med anledning av att en av rulltrapporna skenade i måndags, med personskador som följd.

– Det gick i rasande fart och folk flög som dockor. Jag stod långt ner och lyckades kasta mig undan. Det tog mellan 20–30 sekunder innan någon tryckte på nödstopp, berättar en kvinna som Aftonbladet pratat med.

Händelsen gjorde att SL satte in omfattande kontroller, och det visade sig att rulltrapporna var i dåligt skick – trots att stationerna bara har varit i drift i ett år.

”Otroligt förvånande”

– Vi har blivit otroligt förvånade över det vi funnit. När vi öppnade rulltrappan fann vi att det hade rostat och att det fanns ett omfattande slitage, säger Caroline Ottosson, förvaltningschef SL.

LÄS MER: 1 400 klagomål på värmen i SL-trafiken – nu kräver S åtgärder

SL öppnade även en rulltrappa som inte hade glapp och fann samma problem.

– Det gjorde oss oroliga, och vi har funnit fler rulltrappor som har liknande symptom, säger Ottosson.

Även SJ påverkas

Stoppet påverkar samtidigt fler än bara de som ska ta sig till jobbet i Stockholm. Eftersom SJ:s lösning för att transportera resenärer som påverkas av renoveringen av den så kallade getingmidjan till stor del förlitat sig på pendeltågen blir det nu andra färdvägar för dem som ska ta sig söder om huvudstaden.

– Nu kommer vi att hänvisa resenärerna till tunnelbanan i stället, säger Agnes Hägg på SJ:s presstjänst och tillägger att personer som har köpt en pendeltågsbiljett med SL, via SJ, får åka med tunnelbanan i stället.

– Det är en hel del stressade resenärer som inte vet hur de ska ta sig fram. Vi förstärker tunnelbanan på bland andra röda linjen och rekommenderar alla att ta tunnelbana inom innerstan. Vi har även satt in bussar, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

LÄS MER: Många byten för resenärer på Gröna linjen i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset