Sarah Sjöströms familj efter OS-guldet och världsrekordet i finalen på 100 meter fjäril. Fr v: Lillebror Linus, mamma Jenny, pappa Göran och Sarahs barndomsvän Isabelle.
Sarah Sjöströms familj efter OS-guldet och världsrekordet i finalen på 100 meter fjäril. Fr v: Lillebror Linus, mamma Jenny, pappa Göran och Sarahs barndomsvän Isabelle.

Tänk så mycket som ryms när blickar möts.Ibland det viktigaste.Enorm lycka, gränslös kärlek.– Vi tittade varandra i ögonen och grät tillsammans, säger mamma Jenny om stunden när dottern Sarah Sjöström nådde karriärens höjdpunkt.

Bana 4 i OS-bassängen, 55 sekunder, fyra tiondelar och åtta hundradelar efter att hon kastat sig från startpallen för att ta det där guldet det tjatats om i år, månader och veckor och skrivits hundratals artiklar om bara de allra senaste dagarna.

Händerna mot kaklet, blicken riktad rakt upp mot den nedersta bänkraden på läktaren. Där satt Jenny, pappa Göran, lillebror Linus, barndomsvännen Isabelle och pojkvännen Johan.

Guld. Världsrekord. Idrottshistoria.

Och så mycket mer.

För familjen Sjöström var det ett sånt där magiskt ögonblick som kanske bara kommer en gång i livet. Triumfens ögonblick. Upplevd tillsammans. Vangelis borde ha spelats i högtalarna. Precis som i filmen, en av de bästa och mest gripande om idrott som gjorts.

En enorm känsla

– Hon hade ögonkontakt med mig och fällde en tår. Det var en enorm känsla. Det var lycka i de tårarna, säger Jenny när TT träffar henne och resten av familjen på väg ut från simarenan.

Då har de hunnit se dottern ta emot sitt guld.

– Man följer sina barn i både sorg och glädje. I dag är det eufori. Och nu har nästan rösten tagit slut, säger Göran.

TT: Kan ni beskriva hur ni kände er precis före loppet?

– Pulsen gick nog upp i 130, tror jag. Det var nervöst om allt skulle klaffa, med start och de grejor som hon sagt att hon behöver slipa på, säger Jenny.

Trodde på rekord

TT: Och så blir det världsrekord...

– Jag hann knappt uppfatta tiden när hon kom i mål. Det känns som om man vill titta på loppet flera gånger, analysera det, säger Jenny.

Pappa Göran var inställd på att Sarah skulle kunna kapa sitt eget världsrekord.

– Jag hade sagt till SVT att simmar hon under splittiden vid vändningen, så tar hon nytt världsrekord.

TT: Du fick rätt?

– Jag fick rätt.

Helheten bakom framgången

TT: Bortsett från den enorma talangen och målmedvetenheten, vad är det som gör att hon står där på pallen med guldmedaljen?

– Jag tror att det är helheten, allting omkring, hur landslaget har lagt upp det, hur vi föräldrar har agerat till hur hon har varit. Vi har fått hjälp av människor även utanför simningen. Christian Olsson (agenten) och Carl Jenner (tränaren) har en jättestor del i det hela. De är jätteviktiga för Sarah framgång, säger Göran.

TT: Har ni någon gång tvivlat på att Sarah skulle nå hit efter motgångarna i London?

– Ja, det har hänt, men alla motgångar har hon vänt till framgångar. Det har hon visat gång på gång på gång. Det är en bragd det hon gjort.

Mer bara en bonus

Sarah Sjöström är klar medaljkandidat på tre distanser till, 200, 100 och 50 meter fritt.

TT: Och så finns det medaljer kvar att ta.

– Om hon klarar att ladda om. Allt från nu är bara en bonus. Det finns inget som slår det här, säger Göran.

Jenny ser framåt:

– Och hon är bara 22 år så det finns många OS kvar.

TT: När får ni träffa Sarah?

– När vi kommer hem, kanske. Det är bra att hon håller sig på sin kant, så håller vi oss på vår. Det är så det ska vara.

På söndag lämnar mamma, pappa och lillebror Sjöström Rio de Janeiro. Innan dess vill Göran bestämt göra ett besök i cykelvelodromen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset