Migranter på väg till den sista gudstjänsten i en provisorisk kyrka i det eländiga lägret som kommit att symbolisera migrantkrisen i Europa.
Migranter på väg till den sista gudstjänsten i en provisorisk kyrka i det eländiga lägret som kommit att symbolisera migrantkrisen i Europa.

Franska rivningsstyrkor rensade de sista delarna av migrantlägret som kallats "Djungeln" i hamnstaden Calais på måndagen. I Paris ökar oron för tusentals migranter som är uteliggare i Paris.

Arbetslag som använt grävskopor, traktorer och kranar har rivit tälten och de provisoriska husen.

Det enda som finns kvar är en kyrka och två små moskéer som bevarats så länge tusentals ensamkommande barn som inhysts i containrar i närheten av lägret finns kvar. För dem är framtiden ännu oviss.

Sand, lera och skräphögar täcker nu marken där tusentals migranter och flyktingar passerat i hopp om att kunna ta sig över till Storbritannien. "Djungeln" har kommit att känneteckna migrantkrisen i Europa.

När lägret var som störst hyste det 10 000 personer. Det var en tid som präglades av usla förhållanden, brottslighet och avbrott i de viktiga hamn- och järnvägsförbindelserna – en källa till ilska i Storbritannien och skam i Frankrike.

Sex månader före presidentvalet driver president François Hollande på för att migranterna ska bort från gatorna och transporteras till förläggningar runtom i landet där de kan söka asyl.

I lördags förklarade han att förekomsten av de eländiga bosättningarna inte är vad ett franskt välkomnande borde vara.

– Vi kommer inte längre att tolerera dem, fastslog Hollande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset