Räkna med att tågresan kan ta längre tid än vanligt den närmaste tiden. Höstlöv och väta har gjort spåren glashala och tvingar många av SL:s tåg att sänka farten.

Urban Brådhe

Värst är problemen på tunnelbanans gröna linje, där tågoperatören på tisdagen utfärdade ”rött läge", vilket innebär att tågförarna instrueras att sänka hastigheten från 70 till 40 kilometer i timmen och vara extra försiktiga vid inbromsningar. Även på röd linje har hastigheten sänkts på grund av halkan, till 60 kilometer i timmen. 

– Vi är inne i den värsta halt spår-perioden på året, och man kan nog räkna med att resten av den här veckan och kanske även nästa vecka är väldigt känsliga, säger Robert Berglund, trafikledningschef på MTR, som kör tunnelbanan.

Den stora risken för tågen är att hjulen låser sig vid inbromsning och börjar glida. Då uppstår ”plattor” på hjulen, vilket gör att vagnarna måste tas ur trafik och svarvas. Hittills i höst har det skett vid ett tiotal tillfällen.

Robert Berglund hoppas på förståelse för att det kan ta lite längre tid att resa just nu.

– Att vi kör långsammare och att folk drabbas av enstaka förseningar nu är för att vi ska se till att det finns en fordonsflotta att köra med under resten av hösten och vintern.

Även pendeltågen har problem med lövhalka. Det leder framförallt till problem med accelerationen, vilket på tisdagen ledde till mindre förseningar på många avgångar.

Det var också hala spår som orsakade en olycka på Roslagsbanan på tisdagsförmiddagen, när ett tåg körde in i ett annat, stillastående tåg, dock utan att någon skadades allvarligt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset