I dag är vi alla journalister och redaktörer – och då måste vi också alla ta ett journalistiskt ansvar. Du är varje dag med och skapar den världsbild som avgör hur de kommande åtta åren ska bli, skriver Johan Norberg.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag skrev min första Metrokolumn 2009, för nästan åtta år sedan. När jag tittar igenom artiklarna ser jag att de speglar dramatiska år. Övervakning, tullmurar och rasism. Eurokris, skulder och arbetslöshet. Arabisk vår, Mellanösternkaos och terror. Vänsterns hopp Venezuela kollapsade och ett allt mer tyranniskt Ryssland invaderade Ukraina. USA gick från att ha sin första svarte president till att ha sin första ryske president.
Men de mänskliga framstegen har fortsatt. Trots alla kriser skapades nästan 20 procent av allt välstånd mänskligheten någonsin har uppnått under dessa korta åtta år. Vi har fått historiens mest avancerade redskap för att resa, kommunicera, lära oss och bota sjukdomar. 190 människor har lyfts ur extrem fattigdom varje minut sedan 2009. Barnadödligheten minskade så mycket att det är som om vi varje dag undviker två flygkrascher (två 747:or fyllda med barn).

 

LÄS MER: Johan Norberg: Trumps inreseförbud är en gåva till jihadisterna
Det mönster som framträder är att fantastiska saker händer när människor är fria att utforska ny kunskap och ny teknik och att sprida resultatet med varandra, över gränser. Men katastrofer inträffar när vissa tar sig makt att sabotera dessa frivilliga samarbeten. Om framstegen ska fortsätta måste vi tro på friheten och misstro överheten.
Den kanske största förändringen sedan 2009 handlar om hur vi tar till oss och sprider kunskap. Då hade vi bara tagit de första stapplande stegen på Facebook och Twitter. Sedan gick information på nolltid från bristvara till överskott, och då förlorade medieeliten (ja, inklusive mig) makten över kommunikationen. I dag kan vem som helst tala till en potentiell masspublik. Det är en underbar utveckling, men innebär också problem. Som Hans Rosling konstaterade är människan ett oroligt släkte. Vi missar alla framsteg och delar främst det värsta vi hör talas om. Därför vaknar vi varje morgon med skräck i våra flöden och stresshormoner i blodet. Rädda människor är inte frihetliga och toleranta, utan ropar på starka män – en Chávez, en Putin, en Trump – för att ge dem trygghet och offra syndabockar. Makten älskar rädda människor. Särskilt om vi är rädda för varandra.

 

LÄS MER: Johan Norberg: Starka män ger löften – om andra länders prioriteringar
I dag är vi alla journalister och redaktörer – och då måste vi också alla ta ett journalistiskt ansvar. Vad är det för historier du sprider? Vet du att det är korrekt och relevant eller låter det lite för bra för att vara sant? Vem är källan och vad har hen för agenda? Har du kollat med Metros Viralgranskaren eller Snopes.com så du inte sprider desinformation? Det är ditt ansvar nu. Så när jag i och med detta skriver min sista kolumn i Metro lämnar jag inte bara över stafettpinnen till min efterträdare, utan även till dig.

Ta ditt ansvar och sprid inte historier som låter för bra för att vara sanna

+ Ni. Tack alla underbara läsare som har hört av sig så ofta under dessa år med generös uppmuntran, glada tillrop och konstruktiv kritik. Det är ni som har gjort det här så kul.
– Hatarna. Det är bara några få, men nog för att förändra tonen: det är fler som hör av sig för att såra eller skrämma i dag, särskilt till mina kvinnliga kolleger. Glöm inte att det sitter en människa i andra änden.

 

LÄS MER: Johan Norberg: Världen räddas i medieskuggan – och 2016 var inte bara ett skitår

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset