För några år sedan ingick jag i en grupp med uppdrag att digitalisera en verksamhet. Snart utvecklades en kultur där alla med korta mellanrum glodde på sina telefoner under mötenas gång. Att ”hänga med” i digitala utvecklingen signalerades i detta gäng bäst genom att varannan minut kika på skärmen.

Problemet var bara att det inte var så många som hängde med i vad som faktiskt sades på plats. För den som vill hålla fokus på en uppgift – på möten eller annars – är detta värt att tänka på. I en färsk studie från Florida State University ledde mottagna notifieringar i samband med en koncentrationskrävande uppgift till att risken för fel ökade med så mycket som 28 procent. Och det utan att undersökningsdeltagarna ens rörde sina surrande eller blinkande telefoner.

Men ”digital natives” då, de som är uppfödda med smarta mobiler och sociala medier? De borde väl klara enorma informationsflöden utan att koncentrationen störs. Nej, faktiskt inte. För att citera forskaren Steven Pinker: ”Har evolutionen försett en generation surfare och twittrare med den avundsvärda förmågan att parallellt hantera multipla informationsströmmar? De flesta kognitionspsykologer tvivlar på det.” Med andra ord: Du är inte bra på den här sortens ”multitasking” av det enkla skälet att du är människa. Vi klarar inte att rikta aktiv uppmärksamhet åt flera håll samtidigt.

Min lösning på problemet är att i normalläget slå av ljud, vibrationer och nästan alla visuella notifieringar, och aktivt slå på dem om jag av något skäl behöver hålla koll på något speciellt. Det handlar om att ta kontroll över sin uppmärksamhet – du och inte telefonen ska bestämma när du checkar ut från det möte, det samtal eller den arbetsuppgift du ägnar dig åt.

Kanske finns en god anledning att vara nåbar mitt i ett möte, när du läser en viktig rapport eller förbereder en presentation. Men notifieringar om att din syssling Hasse fyller 29 i dag går rimligen att leva utan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset